Dieren kunnen uitstekend horen, vele malen beter dan mensen. Elk geluid nemen ze waar en van harde geluiden schrikken ze. Dieren weten niet wat Oud & Nieuw is en ze zijn niet bekend met vuurwerk. Ze horen harde knallen en zien lichtflitsen en kunnen hiervan heel erg in paniek raken. Niet elk dier reageert hetzelfde op vuurwerk, bijvoorbeeld in geval van honden:
Om te voorkomen dat uw huisdier iets overkomt tijdens de vuurwerkperiode, moet u voorzorgsmaatregelen treffen. Hier volgen enkele tips:
1. Heeft u een hond? Weet dan hoe deze reageert op vuurwerk! Observeer hoe uw hond reageert op harde geluiden en lichtflitsen, bijvoorbeeld als het dondert en bliksemt of als er weleens vuurwerk wordt afgestoken buiten de vuurwerkperiode. Als het dier angstig reageert, probeer dan niet overdreven te troosten, want daarmee wordt bevestigd dat vuurwerk heel beangstigend is. Liever probeert u zo normaal mogelijk te reageren maar blijft u uw hond in de gaten houden.
2. Is uw hond niet gewend aan de ketting, of merkt u dat deze overdreven angstig reageert op vuuwerk, zet ze dan bij het afsteken van vuurwerk NIET aan de ketting! Ze kunnen zich dan verwonden of verhangen van de stress.
3. Wilt u uw hond opsluiten zodat hij/zij veilig staat, zet de hond dan niet in een afgesloten ruimte met scherpe of uitstekende voorwerpen, zoals een garage of schuur met (tuin-) gereedschappen. De hond kan zich hier juist aan verwonden.
4. Pas op met ramen, want honden weten dat ramen een mogelijkheid zijn om te ontsnappen. Wanneer ze echt in paniek raken, kunnen ze dwars door ruiten heenspringen! Wilt u uw hond binnen houden? Schuif dan gordijnen voor de ramen!
5. U kunt uw hond het beste in een veilige en vertrouwde ruimte zetten. Heeft u een hondenhok waar uw hond zich veilig in voelt? Controleer of deze stevig genoeg is en goed op slot kan. Een alternatief is een lege bergruimte of een lege kamer in huis. Voor 1 x mag de hond toch wel naar binnen? Zorg voor wat comfort zoals een oude deken of doek, zodat de hond lekker kan gaan liggen. Wilt de hond echt gaan schuilen, dan is dat vaak onder de tafel, een stoel of zelfs onder het bed. Misschien moet u hem/ haar daar maar gewoon laten…
Verder kan het helpen om te zorgen voor verlichting (tegen de reactie op de vuurwerk flitsen) en voor een rustgevend geluid door bijvoorbeeld een muziekje aan te zetten. Luide muziek met veel bas heeft hetzelfde effect als vuurwerk, dus dat helpt niet. Misschien ook goed om te bedenken als u een feestje geeft?
6. Als uw hond extreem angstig is en blijft, dus heel veel stress ervaart van het vuurwerk, dan kunt u voor de jaarwisseling overleggen met uw dierenarts om een kalmerend middel toe te dienen. Raadpleeg uw dierenarts op tijd, want vaak moet het middel eerst getest worden om de dosering te bepalen. Ook de toediening behoeft enige instructie. Geef uw hond in ieder gevalGEEN middel uit uw eigen medicijnvoorraad, want u kent de dosering niet, de werking niet en u kunt schade toebrengen aan de gezondheid van uw hond.
7. Heeft u katten? Houdt ze tijdens de dagen dat vuurwerk wordt afgestoken liefst geheel binnen of in ieder geval tussen zonsondergang en zonsopgang. Voorkom hiermee dat uw kat kwijtraakt! Ook een kat kunt u in een kamer opsluiten met ramen en deuren gesloten, de verlichting en een muziekje aan, plus een lekker comfortable plekje om te liggen.
8. Voor andere (huis-) dieren als vogels, konijnen etc., geldt hetzelfde: zet de kooi of het hok binnen en scherm deze eventueel extra af met een doek. Houdt u dieren in een ren (kippen) of een volière buiten, scherm deze dan zeker af met zeil of doek en zorg dat er geen vuurwerk in de richting van de dieren wordt geschoten. Eigenlijk: Als u dieren op uw erf heeft, dan kunt u vuurwerk liever niet op uw erf afschieten.
9. Ook paarden kunt u liever op stal zetten i.p.v. buiten te laten staan met deze dagen!
10. Kortom, voor geen van alle dieren is vuurwerk een leuke aangelegenheid zoals het voor mensen is. Het geeft ze veel stress! Dus als u dieren heeft of verzorgt, dan moet u voorzorgsmaatregelen treffen zodat uw dieren zo min mogelijk hinder ondervinden van het vuurwerk en deze periode veilig doorkomen. Zij hebben ook recht op een goed begin van het nieuwe jaar!
11. En tot slot, dieren die gestresst zijn zullen niet eten of drinken. Zorg er daarom voor dat ze overdag, wanneer er weinig tot geen vuurwerk wordt afgestoken, voldoende eten en drinken binnen krijgen.
Wij wensen u en uw dieren een fijne en veilige jaarwisseling toe.