'Nieuwe raket Noord-Korea kan heel Verenigde Staten bereiken'

NOORD-KOREA - Noord-Korea heeft dinsdag een nieuwe intercontinentale raket afgevuurd en vervolgens op de staatstelevisie bekendgemaakt dat de nieuwe raket zo ver komt dat alle steden in de Verenigde Staten kunnen worden geraakt. Doordat de nieuwe Hwasong-15 raketten met kernkop de Verenigde Staten kunnen bereiken is daarmee volgens Kim Jong-un het nucleaire programma voltooid.

Volgens hem is Noord-Korea vanaf nu een "verantwoordelijke nucleaire macht" en waarschuwde dat de wapens zijn ontwikkeld om de soevereiniteit van het land te beschermen tegen de "imperialistische Verenigde Staten". Experts zijn er nog niet van overtuigd dat Noord-Korea daadwerkelijk de technische kennis heeft om een kernkop goed te monteren op een langeafstandsraket.

Japan
De raket vloog vanuit de provincie Zuid-Pyongan in oostelijke richting en volgens het Amerikaanse Pentagon is het projectiel terecht gekomen in wateren die toebehoren aan de Japanse economische zone, enkele honderden kilometers buiten de Japanse kust.

De lancering werd het eerst opgemerkt door specialisten van het Zuid-Koreaanse leger. In de VS bevestigde Pentagon-woordvoerder Robert Manning vervolgens het nieuws.

De Zuid-Koreanen en Amerikanen begonnen onmiddellijk met de analyse van de baan die de raket heeft beschreven voordat die in zee viel. Uit de eerste berekeningen bleek dat het projectiel een hoogte bereikte van 4.000 kilometer en 940 kilometer aflegde.

Rakettest
De nieuwe rakettest, na een adempauze van ruim twee maanden, werd niet alleen door Tokio ten strengste afgekeurd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson veroordeelde de provocatie ook meteen en riep alle landen op eensgezind door te gaan met de economische sancties tegen het regime van Kim Jong-un. De Japanse premier Shinzo Abe heeft zijn ministers bijeen geroepen voor spoedberaad. Ook heeft hij de VN-Veiligheidsraad gevraagd om een bijeenkomst over Noord-Korea. Tillerson steunde het verzoek van Abe.

Rusland noemde de lancering een provocatie. Het Kremlin hoopt dat alle partijen de kalmte weten te bewaren om het ergst denkbare scenario te voorkomen. Volgens de Italiaanse VN-afgevaardigde komt de Veiligheidsraad woensdagavond om 21.00 uur (Nederlandse tijd) bijeen.

Beleid
De Amerikaanse president Donald Trump herhaalde nog eens dat zijn beleid ten aanzien van Noord-Korea niet zal veranderen. ''Het is een situatie die we aankunnen''.

Ook de EU en de NAVO spraken hun afkeer uit. ''Dit is alweer een schending van de talrijke resoluties van de Veiligheidsraad. De regionale en internationale veiligheid wordt erdoor ondermijnd'', reageerde de secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg.

Na de kerst wordt er in Canada een top gehouden over de situatie rond Noord-Korea.