Verantwoord Huisdierenbezit

Op woensdag 4 oktober jl., nu een maand geleden, vierden we Wereld Dierendag en het thema van dit jaar was: Verantwoord Huisdierenbezit. Maar wat bedoelen we daar nou eigenlijk mee?

Bewust beginnen
Op het moment dat u een dier begint te verzorgen aan huis, om welke reden dan ook (als gezelschapsdier, een dier dat u opvangt van de straat, of een dier voor de bewaking -hetgeen overigens niet de beste reden is om een dier te nemen-), vanaf dat moment bent u als verzorger verantwoordelijk voor het welzijn van dit dier.

Elk huisdier heeft recht op een goede verzorging en behoeft aandacht! Het is dan ook belangrijk, wanneer mensen een dier beginnen te verzorgen hierbij stil te staan én bij de consequenties die dit met zich meebrengt:

  • Elke dag zorgen voor de juiste, gezonde voeding en schoon water;
  • Elke dag tijd besteden aan uw dier d.m.v. vachtverzorging, knuffelen, spelen;
  • Regelmatig naar de dierenarts voor controle en medische behandeling, dit kost tijd en geld;
  • Een goede verblijfsplek met voldoende bewegingsvrijheid voor het dier, enzovoorts.

Om te beginnen is het dus belangrijk te weten wat voor dier u op het erf heeft, wat diens behoeften zijn, zodat u het dier ook optimaal kunt verzorgen. U heeft voldoende kennis nodig voordat u aan dierenverzorging begint! Heeft u geen tijd te besteden aan een dier, of is uw financiële situatie niet toereikend, dan bedenkt u zich nog eens goed of u wel aan de verzorging van een dier moet beginnen…

Uw dier tijdens uw afwezigheid
Ook dient u er rekening mee houden, dat er veranderingen kunnen optreden in uw leefsituatie, al is het tijdelijk, zoals: u wilt op vakantie gaan, u gaat verhuizen, of u kunt ziek worden. Het is belangrijk om te beseffen dat er dan een goede oplossing gezocht moet worden voor het voortzetten van de verzorging van uw dier. U kunt het niet zomaar laten!

Helaas wordt de Stichting Dierenbescherming Suriname regelmatig geconfronteerd met verwaarloosde honden en katten, omdat de eigenaar weg is gegaan en niet tijdig voor opvang heeft gezorgd, of een onbetrouwbare opvang heeft geregeld. Ook tijdens uw afwezigheid blijft u verantwoordelijk voor uw dier en het is dus belangrijk om contact te houden met de aangestelde verzorger. Vraag regelmatig hoe het gaat, laat foto’s opsturen, zorg dat er voldoende voeding voor het dier is en betaal de verzorger niet geheel vooraf. Kijk of er een 2e contactpersoon is in geval van problemen, zodat u tijdig op de hoogte wordt gesteld en een oplossing kunt zoeken. Zo voorkomt u, dat u voor verrassingen staat bij uw terugkomst. U kunt voor u vertrekt ook zoeken naar een pensionmogelijkheid, waar uw dier tegen betaling betrouwbaar en professioneel wordt verzorgd. Helaas zijn er nog maar beperkte faciliteiten in Suriname op dit gebied, dus u moet wel tijdig beginnen te plannen!

Het asiel van de Dierenbescherming krijgt tevens vaak meldingen, dat dieren na de verhuizing van de eigenaar zijn achtergebleven. Dat kunt u als dierenverzorger absoluut niet maken! Dit is onverantwoord gedrag naar uw dier toe en uw medemens die opgescheept wordt met uw dier. Als u besluit om dieren te gaan verzorgen, zult u ze te alle tijden moeten meenemen in geval van verhuizing. Eigenlijk kunt u gewoon niet verhuizen als uw dieren niet meekunnen...

In een ander geval zult u tijdig naar een nieuwe verzorger moeten gaan zoeken en de dieren zelf net zo lang blijven verzorgen totdat u die nieuwe eigenaar heeft gevonden. Let daarbij wel: het afstand doen van een dier die bij u is opgegroeid, is zeer stresserend voor zo’n dier en kan zelfs tot een trauma leiden. Dit zou dus eigenlijk een laatste optie moeten zijn…

In geval van ziekte en bijvoorbeeld ziekenhuisopname gelden dezelfde regels: U moet een verzorger aanstellen voor uw dier, uw dier in pension laten brengen, of in het uiterste geval een nieuwe eigenaar zoeken voor uw dier. Familie, vrienden of buren kunnen u hiermee helpen.

Steriliseren
Een ander belangrijk punt van verantwoord huisdierenbezit is het tijdig laten steriliseren van uw hond en/ of poes. Hiermee voorkomt u 'ongewenste' puppies en kittens en dus ook dat u ze ergens op straat gaat achterlaten omdat de zorg u teveel wordt. Dit kunt u dus zelf voorkomen! Het dumpen van dieren is een ernstige vorm van dierenmishandeling, het is strafbaar en u werkt mee aan het in stand houden van een maatschappelijk probleem: een zwerfdierenpopulatie gepaard gaande met veel dierenleed en overlast situaties.

Wilde dieren in het wild
Verantwoord huisdierenbezit betekent tenslotte ook, dat u dieren die niet geschikt zijn om als huisdier te houden in het wild moet laten. Een aap, een ocelot of jaguar, een luiaard zijn bijvoorbeeld dieren die wij mensen niet zouden moeten houden. Wij kunnen niet aan hun behoeften voldoen, zoals de natuur dat kan en dit betekent dat we dit ook niet moeten willen. Klein zijn ze schattig, maar als ze groter worden (dus als ze niet vroegtijdig doodgaan door onze gebrekkige manier van verzorgen) dan beginnen de problemen. Ze zijn niet zodanig te socialiseren als een hond of een poes en worden uiteindelijk onhandelbaar en onhoudbaar. Alleen tegen die tijd, kunnen ze niet meer teruggezet worden in de vrije natuur.

Daarbij komt, dat het veelvuldig weghalen van deze dieren uit de natuur gaat zorgen voor een “schaarste” met mogelijk uitsterven tot gevolg. Niet voor niks worden steeds meer dieren “beschermd” tegen ons mensen om hun voortbestaan veilig te stellen.

Voor meer informatie over dierenverzorging en verantwoord huisdierenbezit kunt u contact opnemen met de Stichting Dierenbescherming Suriname via 547-123 (het asiel) of 8827-127 (algemene informatie).