Europa helpt Oeganda bij bestrijding marburgvirus

OEGANDA - De Europese Unie schiet Oeganda te hulp om het gevaarlijke marburgvirus te bestrijden. In het Afrikaanse land zijn recent meerdere mensen overleden als gevolg van het virus.

De EU stuurt twee deskundigen en een mobiel gezondheidslaboratorium dat Duitsland heeft aangeboden. De experts gaan nauw samenwerken met het Oegandese ministerie van Volksgezondheid, de Wereldgezondheidsorganisatie en het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding- en Preventie.

Vleermuizen
Het marburgvirus lijkt op het ebolavirus en wordt verspreid door vleermuizen of het eten van vlees van wilde dieren die ermee zijn besmet. Ook door contact met bloed of andere lichaamssappen van geïnfecteerde mensen kan het virus worden overgebracht.

Een vaccin bestaat er niet. Het belangrijkst is om de patiënten zo snel mogelijk te isoleren en alle mensen op te sporen met wie ze contact hebben gehad om verdere verspreiding tegen te gaan. Het Marburgvirus kan een gezond persoon binnen een week doden.

Het in 2016 opgerichte Medische Korps van de EU werd twee keer eerder ingezet. In dat jaar werden missies gestuurd naar Congo en Angola, beide om te helpen bij een uitbraak van gele koorts.