EUROPESE UNIE - De EU eist dat Groot-Brittannië binnen twee weken duidelijk maakt of het bereid is de door de Unie gevraagde Brexit-eindafrekening te betalen. Zonder concessies van Britse zijde wordt er niet gesproken over de 'speciale handelsrelatie' die Londen graag wil met de lidstaten nadat het de EU heeft verlaten.
EU-onderhandelaar Barnier uitte zijn waarschuwing vrijdagmiddag na afloop van de zesde onderhandelingsronde met Londen. Ook deze ronde leverde nauwelijks voortgang op. Met zijn oproep wil Barnier voorkomen dat de Britse premier May vlak voor de EU-top medio december met toezeggingen komt, in de hoop Europese regeringsleiders zo onder druk te zetten. Die zijn daar absoluut niet van gediend, stellen betrokken diplomaten. 'Zo'n actie keert als een boemerang naar haar terug', zegt een van hen.
Beginnetje
Barnier wil weten wat Londen accepteert als eindafrekening bij het vertrek uit de EU. Volgens de EU gaat het om financiële verplichtingen die Groot-Brittannië is aangegaan al EU-lid. Zij rekent op een bedrag tussen de 55- tot 70 miljard euro.
De Britse onderhandelaar Davis herhaalde vrijdag alleen dat Londen zijn 'verplichtingen zal nakomen', zonder te specificeren welke dat zijn. Eerder toonde May zich bereid de geplande bijdrage aan het EU-budget tot 2020 te voldoen, een bedrag van circa 20 miljard. De andere EU-landen zien dat als een beginnetje.
Ook wat betreft het garanderen van de rechten van in Groot-Brittannië wonende EU-burgers (en Britten op het Europese vasteland) zijn de twee partijen deze week niet verder tot elkaar gekomen. De EU eist dat het Europees Hof van Justitie betrokken blijft bij het naleven van deze rechten, dat er niet wordt getornd aan het recht op gezinshereniging en dat sociale uitkeringen naar het thuisland kunnen worden meegenomen. Davis benadrukte vrijdagmiddag opnieuw dat Britse rechters het laatste woord moeten hebben.
Een oplossing voor de dreigende harde grens tussen Noord-Ierland (dat met Groot-Brittannië de EU verlaat op 29 maart 2019) en Ierland, is evenmin een stap dichterbij gekomen. Een onderhandelingsvoorstel van de EU om Noord-Ierland als deel van de interne markt te blijven beschouwen - dat zou grensproblemen op het Ierse eiland voorkomen - viel totaal verkeerd in Londen en Belfast. Davis zei dat er niet gemorreld mag worden aan de 'territoriale integriteit' van het Verenigd Koninkrijk.
Frustratie
Als komende weken 'voldoende voortgang' uitblijft in de onderhandelingen over de rekening, de burgerrechten en de Noord-Ierse grenskwestie, zullen de regeringsleiders in december niet het licht op groen zetten voor de besprekingen over de toekomstige handelsrelatie met Groot-Brittannië. 'En ik bedoel wezenlijke, echte voortgang', aldus Barnier. Hij zei nog steeds in een akkoord in december te geloven.