Britse regering legt datum van Brexit vast in wet

VERENIGD KONINKRIJK - De Britse regering gaat de tijd en datum van de Brexit vastleggen in een wet. Dat heeft de regering laten weten in reactie op zorgen van aanhangers van de uittreding uit de Europese Unie, die vrezen dat door de moeizame onderhandelingen en oppositie er vertraging optreedt.

De regering van premier Theresa May wil de wet over de terugtrekking van Groot-Brittannië uit de EU, die momenteel wordt behandeld in het parlement, aanpassen en daarin vastleggen dat het vertrek officieel zal plaatsvinden op 29 maart 2019 om 23.00 uur Engelse tijd.

"We hebben geluisterd naar leden van het volk en het parlement en brengen deze wijzigingen aan om hiermee de verwarring en zorgen over wat 'exit' precies inhoudt weg te nemen", zei Brexit-minister David Davis in een verklaring.

Op 23 juni 2016 stemden de Britten voor een Brexit en dus voor een uittreding uit de Europese Unie. 52 procent stemde voor, 48 procent stemde tegen.

Voortgang
Europese regeringsleiders vonden vorige maand dat er nog niet voldoende voortgang was in de onderhandelingen met de Britse regering om al te gaan praten over de handelsrelatie na de Brexit.

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zei er evenwel toch vanuit te gaan dat de zaken zijn geregeld als de Britten eind maart 2019 uit de EU stappen.

Groei
Mark Carney van de Bank of England zei onlangs in een interview met de Britse tv-zender ITV dat de Britse economie op korte termijn waarschijnlijk langzamer zal groeien, als de regering in Londen er bij de Brexit-onderhandelingen niet in slaagt om een handelsdeal met de Europese Unie te sluiten.

Bij de Bank of England leven al langer zorgen over de economische risico's rond de Brexit. Toch heeft de Britse centrale bank afgelopen week voor het eerst in ruim tien jaar de rente verhoogd. Het was volgens de bank een geschikt moment daarvoor gezien de hoge inflatie en de laagste werkloosheid in Groot-Brittannië in meer dan veertig jaar.