Charles Michel: "Er is een politieke crisis in Catalonië, niet in België"

"De politieke crisis is in Spanje, niet in België". Dat verklaarde premier Charles Michel deze voormiddag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken tijdens een actualiteitsdebat over de Catalaanse crisis. Hij herhaalde zijn oproep tot een politieke dialoog in Spanje om de crisis op te lossen en benadrukte dat het gerecht zijn werk moet doen inzake het Europese aanhoudingsmandaat tegen Carles Puigdemont en zijn regeringsleden. De Belgische regering moet zich hierover niet uitspreken.

Michel erkende dat de Catalaanse crisis in België reacties hebben uitgelokt, buiten en binnen de regering. Na de aankomst van de voormalige Catalaanse premier in België heeft de premier de regeringsleden discretie - "maar niet tot eeuwigheid" - gevraagd tot hij uitleg bekomen had over de reden van de komst van Carles Puigdemont naar België. Die uitleg heeft hij intussen gekregen. "De regering heeft sinds dinsdag een positie van gezond verstand ingenomen: Carles Puigdemont is een Europees burger met rechten en plichten, zonder privileges".

Scheiding der machten
Volgens de premier heeft de zaak een juridische weerslag, zowel in Spanje als in België. Maar het zal geen weerslag hebben op de Belgische regering, aldus Michel, die naar de scheiding der machten verwees. De premier wees er nog op dat elke Europese burger in België asiel kan aanvragen. Het is niet de Belgische regering die zich hierover moet uitspreken, maar de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, die in volledige onafhankelijkheid beslist.

Michel sprak zijn vertrouwen uit in de Belgische diplomatie, die solide en efficiënt is. Hij voegde er nog aan toe dat er regelmatige contracten met de Spaanse en Europese autriteiten zijn om te voorkomen dat er misverstanden ontstaan.

Belgische ervaring
Premier Michel benadrukte dat hij sinds de eerste dag opgeroepen heeft tot een politieke dialoog in Spanje. Enkel zo kan er een duurzame politieke oplossing komen, zei de premier, verwijzend naar "onze eigen interne ervaring", onder meer in de communautaire dossiers waarin conform de eigen wetten en grondwet stappen vooruit gezet worden. Hij zei te hopen dat de verkiezingen van 21 december in Catalonië "een democratisch rendez-vous zullen zijn".

Imagoschade?
Premier Michel werd tijdens het actualiteitsdebat - met massale persbelangstelling, ook uit Spanje - bestookt met vragen van nagenoeg alle Kamerfracties. Vooral de Franstalige oppositiepartijen hadden het daarbij over de uitspraken van de N-VA-regeringsleden van de afgelopen dagen en de woorden van dank van Puigdemont dinsdagavond in Bozar aan het adres van de N-VA. Die regeringspartij schaadt het Belgisch imago op internationaal en Europees vlak, vonden Julie Fernandez Fernandez (PS) en Catherine Fonck (cdH). Voor Olivier Maingain (DéFI) is zelfs de status van Brussel als Europese hoofdstad in gevaar.

"Wie van de Spaanse crisis een Belgische crisis wil maken, moet nog een paar borden paëlla eten", besloot Peter De Roover (N-VA) uit het actualiteitsdebat. Hij wees erop dat de N-VA steeds gezegd heeft dat de toekomst van Catalonië een zaak van de Catalanen is. Andere partijen mengen zich in de Spaanse interne aangelegenheden door te pleiten voor de eenheid van Spanje, vond hij.