Vakantieverslag

“Te suma waka koiri so a e si someni kondre”, een strofe uit Aria 136 uit het Ariaboekoe van de Evangelische Broedergemeente.
Vrij vertaald: “Geef overal waar je naar toe gaat je ogen en je oren goed de kost.”

Na een afwezigheid van ruim drie jaar was ik weer eens op vakantie in Nederland. Dit keer verliep mijn visumaanvraag zonder problemen. Ik ben overigens dit jaar zesenzeventig (76) jaar oud geworden. Zou dat geholpen hebben? Het beeld van Europa, dat ik nog had van mijn vorig bezoek is drastisch veranderd. Het socialistische Frankrijk van president Hollande is opgegaan in de “witte rook” van president Macron, symbool van een nieuwe partij-leden-loze generatie politici. In Nederland verloor de socialistische Partij van de Arbeid, koalitiepartner, op dramatische wijze zesentwintig zetels. De ultra-rechtse partij van Geert Wilders veroverde wel twintig zetels, maar werd “veroordeeld” tot en verdween in de oppositiebanken. De overige zetel-winst-gevende partijen onderhandelen sinds Maart j.l. over een te formeren kabinet. In Engeland bleek de op ruime zetel- gevende-winst lijkende lotto van dezittende premier Theresa May uit te komen op verlies, een meerderheid van een (1) zetel in het Lagerhuis. De federale republiek Duitsland lijkt op het spiegelbeeld van Nederland. Bondskanselier Merkel mag van het volk het stuur nog in handen houden, maar haar stuurkracht is aardig verminderd. Haar socialistische koalitie partner heeft danige konkurrentie van de rechter tot ultra-rechtse zijde. Het is daarom verwachtbaar dat ook daar de formatie van een kabinet lang op zich zal laten wachten. Een overigens zeer kundige Marokkaanse burgemeester bestuurt de grote havenstad Rotterdam en zijn landgenote bestuurt met vaste hand de Tweede Kamer, onze Nationale Assemblee. Het stadsbeeld van verschillende steden wordt gekleurd door moskeeën, Turkse restaurants en koffiehuizen, fleurige kleding uit alle delen van Afrika en de schotels, die het nieuws uit het vaderland binnen moeten brengen. Tot zover mijn verslag uit Europa.

Lessons learned. Bij de bestudering van het kiessysteem van Duitsland kwam ik een aantal bekende elementen tegen, zoals de indeling van de kiesdistrikten en de onderscheiding bij de toedeling van zetels. Onder het kiessysteem versta ik de rekenkundige wijze waarop de zetels worden toebedeeld. Nu het gehelekiesstelsel in Suriname discutabel is gesteld, denk ik dat het niet mis zou staan kennis te nemen van het Duitse stelsel en systeem. Op het niveau van het Onafhankelijk Kiesbureau zouden de nodige voorzetten kunnen worden gegeven.Tenslotte zou ik de kijkers en luisteraars, die thuis gebleven zijn, de vraag willen voorhouden hoe de fysieke afwezigheid van de President van de Republiek en zijn verblijf in Cuba moet worden geduid. Zijn er staatsrechtelijke gevolgenaan verbonden of heeft zijn “afwezigheid” helemaal geen konsekwenties voor het staatsbestel? Ik geef U de artikelen uit de Grondwet mee als leidraad. Het zijn de artikelen 98, 99 t/m 102, 116 en117.