RUSLAND - Rusland gebruikt zijn olie steeds vaker als 'wapen' om politieke druk uit te oefenen, onder meer op de Verenigde Staten. Volgens The New York Times neemt Moskou daarbij flinke risico's door grote leningen af te sluiten en zaken te doen met politiek en economisch instabiele landen. Deze week wacht de Russen een cruciale test in Venezuela, dat ruim 800 miljoen euro aan afbetalingen moet doen.
De voorbije drie jaar hebben Rusland en het Russische olieconcern Rosneft Caracas bijna 9 miljard euro aan financiële hulp gegeven. Voor het regime van president Nicolás Maduro kunnen de inkomsten een zaak van leven of dood zijn. In ruil krijgt Moskou een strategisch voordeel in de achtertuin van Washington.
Steun
Maduro toonde zich deze maand opgetogen bij een bezoek aan Moskou, bedoeld om nieuwe financiële steun te verwerven. Hij dankte Vladimir Poetin voor zijn steun, 'zowel politiek als diplomatiek'.
De inzet door Rusland van Rosneft als instrument om invloed te krijgen op plaatsen waar de Verenigde Staten zich terugtrekken, is deels noodzaak. Westerse sancties dwingen Rosneft op zoek te gaan naar nieuwe bondgenoten en investeringen. Dat verklaart de activiteiten in landen als Cuba, China, Egypte en Vietnam.
Rosneft wil vooral zakendoen in het oostelijk Middellandse Zeegebied en Afrika, gebieden die van tactisch belang zijn op energiegebied. De Russen hebben grote olie- en gasbelangen verworven op Koerdisch grondgebied in Noord-Irak. Het aast nu ook op Iraanse olievelden, op een moment dat de spanningen tussen Teheran en Washington oplopen.
Rosneft 'probeert kansen te creëren die in geopolitiek opzicht extreem waardevol kunnen zijn', zegt Amy Myers Jaffe, energie-expert bij de Amerikaanse denktank Council on Foreign Relations. ,,Dat geeft de Russische regering een onvoorstelbare invloed op zaken die de VS aangaan.'' Rosneft is voor de helft eigendom van de Russische staat en wordt geleid door Igor Setsjin, een bondgenoot van Poetin.