SPANJE - Als een dief in de nacht. Of, zoals zijn criticasters zeiden: een kapitein die als eerste het zinkende schip verlaat. Carles Puigdemont, zaterdag afgezet als premier van Catalonië, nam gisterochtend met vijf andere oud-ministers van zijn kabinet de auto vanuit Girona naar Marseille om daar een vliegtuig naar Brussel te nemen.
Ze wilden waarschijnlijk voorkomen dat de politie hen op een Spaans vliegveld zou tegengehouden, nu het OM hen heeft aangeklaagd voor rebellie. Dat is een delict waar maximaal 30 jaar cel op staat.
Het doel van de reis zou het aanvragen van politiek asiel in België zijn. Puigdemont lijkt daarmee in te gaan op de uitnodiging van de Belgische staatssecretaris Theo Francken, die zondag op zijn twitteraccount meldde dat die deur openstaat voor de Catalaanse ex-premier. Francken is van de Vlaamse partij N-VA, die Catalonië in zijn streven naar onafhankelijkheid steunt.
De Belgische mensenrechtenadvocaat Paul Bekaert had gisteren een gesprek met Puigdemont. Of Puigdemont informeerde naar mogelijkheden om asiel aan te vragen in België, kon de advocaat omwille van zijn beroepsgeheim niet bevestigen. Bekaert wilde ook niet kwijt of hij de afgezette Catalaanse leider in Brussel ontmoette. ,,Maar hij is wel in België", zei hij.
Het aanbod van N-VA'er Francken zorgde voor verontwaardiging bij de Spaanse regering in Madrid en de Belgische premier Charles Michel haastte zich zijn staatssecretaris terug te fluiten. ,,Dit staat niet op onze agenda", zei hij. Michel waarschuwde Francken ervoor niet nog meer ollie op het Spaans-Catalaanse vuur te gooien.
Op de reis van Puigdemont naar Brussel reageerde Madrid laconiek. Ze zien hem liever ver weg dan dat hij zich gisterochtend in het regeringsgebouw van de Generalitat, de Catalaanse regering, zou hebben gemeld, aldus een woordvoerder. Want dat was de grote vraag gedurende het weekeinde: hoe zouden de afgezette ministers en topambtenaren reageren op de eerste werkdag na de in de kiem gesmoorde verklaring van onafhankelijkheid. En wat zouden de 200.000 ambtenaren doen die voor de Catalaanse overheid werken en nu tijdelijk onder het gezag van Madrid komen te staan?
Gelaten
Maar net als in het weekeinde leken zelfs de meest fanatieke Catalanen dat allemaal gelaten te accepteren. Slechts één minister waagde het zich op zijn kantoor te vertonen. Al die ministers en topambtenaren hebben toestemming hun persoonlijke spullen op te halen. Blijven ze echter op hun kantoor, dan zullen ze door de Mossos, de Catalaanse politie, worden aangeklaagd. Ook de voorzitster van het parlement, Carme Forcadell, meldde zich op haar burelen. Het enige wat ze deed, was een beoogde vergadering van vandaag annuleren.