VERENIGD KONINKRIJK - Wie vermetele plannen en een hele grote zak met geld heeft, kan zijn geluk beproeven met een overname van Unilever. De multinational heeft zijn enige beschermingsconstructie tegen vijandige overnamepogingen weggehaald.
Donderdag trok Unilever formeel de zogenoemde cumulatief preferente aandelen (CumPrefs) in die een select groepje trouwe aandeelhouders extra zeggenschap verleende en ook recht gaf om eventueel met terugwerkende kracht een dividend van minimaal 6 procent te krijgen.
De producent van voeding en middelen voor huishoudelijke en persoonlijke verzorging heeft via een publiek bod inmiddels 99 procent van de uitstaande CumPrefs binnen. Ook de resterende speciale aandelen kunnen nu via een zogenoemde uitrookprocedure uit de markt worden genomen. Hierdoor krijgen alle aandeelhouders dezelfde rechten.
De CumPrefs werden na de oorlog geplaatst bij grote institutionele Nederlandse beleggers zoals de verzekeraars. Eerder kocht Unilever de CumPrefs van Aegon al terug. Deze zomer werd hierover een akkoord bereikt met NN Group en ASR. Ook andere kleinere beleggers hebben ze inmiddels aangemeld, waardoor Unilever het bod gestand kan doen. De procedure moet over één week worden afgerond.
De CumPrefs werden gezien als de enige echte beschermingsconstructie van Unilever tegen een ongewenst bod zoals dat van 143 miljard dollar (122 miljard euro) van Kraft Heinz in het begin van dit jaar. Hierdoor zou het Amerikaans bedrijf zelfs bij een geslaagd bod niet de volledige zeggenschap krijgen. Kraft Heinz trok het bod overigens later weer in.
Unilever besloot daarop de winstgevendheid van het concern op te krikken door de margarinedivisie af te stoten. De Financial Times meldde eerder dat drie partijen inmiddels een bod zouden hebben gedaan. Het gaat alle drie om private-equityfondsen: Apollo Global Management, KKR en Bain Captain. De margarine divisie zou 7 miljard euro moeten opbrengen.