Europese Unie verwacht meer stappen van Turkije na vrijlating activisten

EUROPESE UNIE - De vrijlating van tien mensenrechtenactivisten door Turkije is bemoedigend nieuws, maar meer positieve stappen zijn nodig om de grondrechten en vrijheden te garanderen. De diplomatieke dienst van de Europese Unie bracht die boodschap donderdag over aan de Turkse regering.

Naast de Duitse activist Peter Steudtner en de Zweed Ali Gharavi kwamen woensdag acht van hun Turkse collega's na drie maanden cel op borgtocht vrij, onder wie Idil Eser, de directrice van Amnesty International Turkije. Vele journalisten, wetenschappers en activisten zitten nog vast, en de EU wil dat ze een eerlijk proces krijgen. De recente aanhouding van Osman Kavala, een pleitbezorger van "gezonde relaties" tussen de EU en Turkije is een van de laatste zorgwekkende zaken waarvoor snel een oplossing moet worden gevonden, aldus de EU.

Amnesty-voorzitter
De rechtbank in Izmir bepaalde donderdag dag Amnesty-voorzitter Taner Kiliç voorlopig blijft vastzitten. De mensenrechtenorganisatie stelt dat het geloof in het Turkse rechtssysteem daarmee weer is weggeëbd. Amnesty blijft ijveren voor zijn vrijlating. Als gevolg van de arrestaties zijn de spanningen tussen Turkije en diverse EU-landen opgelopen. Vooral de verhoudingen met Duitsland, dat meerdere malen om de vrijlating van Steudtner heeft gevraagd, staan op scherp.