Handels barrières

Geachte Lezers,
Vandaag zijn we wederom in met een nieuwe aflevering van Trade Blocks.
Als we het hebben over handel met het buitenland, dan denkt men meteen aan import en export van goederen.

In de vorige afleveringen heb ik aangegeven dat de Staat Suriname een aantal handelsovereenkomsten heeft getekend/geratificeerd om de handel in goederen en diensten en het verkeer van personen binnen de lidlanden te vereenvoudigen. 

Als producent/exporteur zult u zich afvragen waarom u dan toch problemen ondervindt bij de export van uw producten.

Wel, de overheid kan en mag voorwaarden stellen om een bepaald producten in het land toe te laten. Deze voorwaarden kunnen de handel tussen verschillende landen belemmeren.

Vandaag zal ik het hebben over deze handelsbelemmeringen of te wel handelsbarrières. 

Handelsbarrières
Zoals eerder aangegeven kan de overheid eisen stellen aan bepaalde producten die het land worden ingevoerd. Deze kunnen zijn:
1. Tarifaire maatregelen, hierbij valt te denken aan de hoogte van de invoerrechten, welke niet mag worden overschreden.
2. Non-tarifaire /technische maatregelen deze kunnen bijvoorbeeld kwaliteitseisen zijn waaraan de in te voeren producten moeten voldoen. Bijv. labeling.
3. Een derde categorie van maatregelen die genomen kunnen worden zijn de sanitaire en fytosanitaire maatregelen ter bescherming van het leven en gezondheid van mens, dier en plant en het milieu. Deze maatregelen zijn bekend als de SPS maatregelen. De tarifaire maatregelen leveren opzich geen problemen op omdat de landen de invoerrechten tarieven van te voren zijn overeengekomen. Ze zijn gepubliceerd en dus beschikbaar voor een ieder. U kunt dus altijd van te voren uitrekenen wat het bedrag is dat u bij de douane voor uw product moet betalen. Anders is het met de technische en SPS maatregelen. 

Technische en SPS handelsbelemmeringen (TBTs) 

Wat zijn TBTs?
TBTs zijn technische eisen die worden vastgesteld producten en processen en hebben een impact op de meeste producten die we kopen. Hierbij kunt u denken aan de etikettering van voedingsmiddelen, de veiligheidvoorschriften van speelgoed, de technische specificaties van auto's of de veiligheid en de energie-efficiëntie op huishoudelijke apparaten. 

De TBTs kunnen dus zijn:
1. verplichte technische regelgeving (etikettering) en
2. vrijwillige standaarden die de specifieke kenmerken van een product definiëren, zoals de grootte, vorm, ontwerp, labeling / markering / verpakking, functionaliteit of prestaties.

3. Procedures
Zelfs de procedures die gebruikt worden om te controleren of een product voldoet aan deze eisen vallen onder de definitie van TBTs. Deze zogenaamde "conformiteitsbeoordelingsprocedures" kunnen bijvoorbeeld zijn, testen van het product, de inspectie en certificatie-activiteiten. 

Waarom worden TBTs geintroduceerd?
TBTs worden meestal door de overheid geïntroduceerd met een legitiem doel:
1. Het dienen van de openbare orde. Bijvoorbeeld wanneer er gevaar dreigt voor de gezondheid en veiligheid van mensen, dieren en planten of het milieu, en
2. de bescherming van de consument tegen misleidende praktijken. 

Impact:
TBTs hebben vaak een impact op de handel en het concurrentievermogen van de exporteurs, met name het midden- en kleinbedrijf (MKB) zijn vaak de dupe deze maatregelen. Het aanpassen van producten en productieprocessen aan de eisen van de verschillende
exportmarkten, evenals de naleving ervan, zijn kosten verhogend. Tevens hebben zij invloed op het tijdig brengen van het product op de markt, wat uiteindelijk schadelijk kan zijn voor de concurrentiepositie van de exporteurs. 

WTO - TBT
De WTO geeft aan dat technische maatregelen als een preventief instrument gebruikt kunnen worden, echter moeten landen ervoor zorgen dat dergelijke maatregelen niet leiden tot discriminatie of willekeurige beperkingen op de internationale handel. De regeringen kunnen anytime wanneer een gelegenheid zich voordoet om redenen van openbare orde technische maatregelen nemen. Elk
WTO-lid heeft het recht om bijvoorbeeld SPS-maatregelen te nemen om het leven en de gezondheid van de mens, flora en fauna te beschermen. Een mooi voorbeeld is toen de vogelgriep uitbrak en de mond en klauw zeer. Landen hebben maatregelen genomen om de import van pluimvee en runderen te weren uit de getroffen gebieden.

De technische maatregelen worden voorbereid, vastgesteld en toegepast volgens een aantal basisprincipes, om de negatieve impact op de handel te minimaliseren.

Principes van de WTO
Om een TBT maatregel te kunnen invoeren heeft de WTO vijf principes vastgesteld: 

1. Transparantie - een WTO-lid moet haar plannen om een TBT maatregel te introduceren melden aan de WTO, tevens moet het land rekening houden met de opmerkingen van andere landen op het ingediend wetsontwerp
2. Non-discriminatie en nationale behandeling - een maatregel mag niet discrimineren tussen de verschillende importerende landen en het moet op dezelfde manier van toepassing zijn op de geimporteerde als soortgelijke binnenlandse goederen
3. Proportionaliteit - een maatregel moet de handel niet meer beperken dan nodig is om het legitieme doel te verwezenlijken
4. Gebruik van internationale normen / standaarden - waar mogelijk moeten de internationale normen worden gebruikt als basis voor technische voorschriften
5. Gelijkwaardigheid - De WTO-leden moeten technische voorschriften van andere collega's als gelijkwaardig aan hun eigen accepteren, op voorwaarde dat deze maatregelen een effectieve manier van het aanpakken van de nagestreefde doelstellingen beogen
Misbruik
Het invoeren van TBTs kan soms gebruikt worden voor protectionistische doeleinden. Om de eigen productie veilig te stellen kan een land bijvoorbeeld hele hoge kwaliteitseisen gaan stellen zodat het voor het exporterende land onmogelijk is om eraan te voldoen. 

Indien u vermoed dat uw product geweerd wordt in het importland vanwege protectionistische redenen raad ik u aan een klacht in te dienen bij het Ministerie van Handel en Industrie of u kunt bij ons langskomen.

Indien u nadere informatie behoeft inzake dit onderwerp, kunt u contact opnemen met de Caricom Awareness Building Unit, gevestigd in het gebouw van de Kamer van Koophandel en Fabrieken aan de Prof. W.J.A.
Kernkampweg 37.


Prija Soechitram, LLM.
Directeur

.