Nijhuis kondigt vertrek aan als topman Schiphol

NEDERLAND - Jos Nijhuis treedt in de loop van het eerste kwartaal van 2018 terug als topman van de Royal Schiphol Group. Hij heeft dit besluit bekendgemaakt aan de Raad van Commissarissen, directieleden en medewerkers, de minister van Financiën en de staatssecretaris van I&M.

Nijhuis (1957) wil dan het stokje overdragen, zodat zijn opvolger vanaf het begin invulling kan geven aan de plannen van het nieuwe kabinet. Hij zal zijn exacte vertrekdatum laten afhangen van de datum van indiensttreding van zijn opvolger, die hij graag wil inwerken. De derde termijn van de luchthavenbaas liep eigenlijk nog tot eind volgend jaar. "Er ligt nu een regeerakkoord van het nieuwe kabinet, dat duidelijk richting geeft aan de verdere toekomst van Schiphol. Er komt ruimte voor groei, in balans met de omgeving'', zo verklaart Nijhuis. ''Toen ik vorig jaar akkoord ging met een verlenging had Schiphol een nieuw directieteam. Dat is nu goed ingewerkt en dat geeft veel vertrouwen voor de toekomst.'' Nijhuis zal nog wel de rest van het jaar voor de Schiphol Group beschikbaar blijven. Inmiddels is door de raad van commissarissen een wervingsbureau ingeschakeld om een nieuwe president-directeur te zoeken.

Groei
Nijhuis volgde in 2009 Gerlach Cerfontaine op die met pensioen ging. Nijhuis zat toen al een jaar in de directie van Schiphol. Eerder werkte hij 22 jaar voor accountantskantoor PricewaterhouseCoopers (PWC), waar hij uitgroeide tot bestuursvoorzitter. Onder Nijhuis groeide het aantal passagiers op Schiphol van jaarlijks ongeveer 43 miljoen tot ruim 63 miljoen vorig jaar. Dit jaar werden in de zomer de passagiersrecords aaneen geregen. Wel zwol de kritiek aan over de piepende en krakende logistiek van Schiphol, al investeert de luchthaven in vernieuwingen om daar iets aan te doen. Nijhuis is ook verantwoordelijk voor andere vliegvelden, waaronder Lelystad. Die bestemming moet op termijn een deel van de chartervluchten van Schiphol overnemen.

Onderhandelingen
De opvolger van Nijhuis krijgt meteen een aantal belangrijke dossiers voor de kiezen. Zo moeten in 2018 onderhandelingen over de toekomstige meerjarige luchthaventarieven plaatsvinden. Verder is er nog veel werk aan de winkel om met bijvoorbeeld omwonenden en andere belanghebbenden afspraken te maken over de verdere ontwikkeling van Schiphol en de andere vliegvelden na 2020.