Pilates

Beste lezers,

Welkom bij de vijfde aflevering van het programma 'Wellness'. Pilates is een fitness systeem uitgewerkt in het begin van de 20e eeuw door Joseph Pilates. Het is een body – mind – en spirit bewegingsmethode om het lichaam sterker te maken en het in balans en vorm te brengen. 

Joseph Pilates noemde zijn bewegingsmethode “the art of contrology” omdat hij ervan overtuigd was dat zijn oefeningen de mentale vermogens (the mind) gebruiken om de spieren te beheersen en om controle te krijgen over het functioneren van het hele lichaam.

Tijdens zijn jeugd was hij erg zwak, klein van postuur en leed hij aan astma en acuut reuma. Hij werd continu gepest door de grotere kinderen. Om de effecten van zijn slechte gezondheid te elimineren verdiepte hij zich in de anatomie van het lichaam, deed aan gymnastiek, body building, boxen, worstelen, yoga, en martial arts. Hij was ook een goede duiker en skieer. Hij kreeg daardoor een sterk lichaam en goed gevormde spieren. Hij werd al gauw een voorbeeldfiguur voor anderen, de ideale manspersoon lichamelijk mentaal en geestelijk in balans.

Hij was van mening dat de moderne levensstijl, een slecht postuur (slechte lichaamshouding) en een slechte ademhaling de veroorzaker waren van een slechte gezondheid. Reden genoeg voor hem om verscheidene oefeningen te ontwikkelen die helpen om het lichaam in balans te brengen, de lichaamshouding te corrigeren en te verbeteren, de spieren sterker en flexibeler te maken en ook de ademhaling en orgaan functies te verbeteren. Hij was de uitvinder van verschillende apparaten die gebruikt werden als hulpmiddel om de oefeningen beter te kunnen doen, waaronder de reformer, een apparaat dat veren aan een ziekenhuisbed kan aanbrengen zodat bedlegerige patienten ook konden oefenen.

De nadruk van de Pilates methode ligt bij de spieren tussen de borstkas en het bekken (de rompspieren), ook wel de core muscles genoemd. Deze spieren ondersteunen de wervelkolom en zorgen ervoor dat het lichaam in de correcte balans staat. Heel veel buikspieroefeningen voor rompstabiliteit (core-stability) worden gegeven.

Net zoals bij yoga legt pilates voornamelijk de nadruk op de principes centriciteit, concentratie, controle, precisie, ademhaling en vloeiende bewegingen. Lichaamshouding en spierbeheersing zijn de kernessentie van deze bewegingsvorm.

Mentale voordelen van Pilates:
Een beter lichaamsbewustzijn, beter concentratievermogen, ontwikkeling van de wilskracht en stijging van het zelfvertrouwen en zelfwaardering, bevrijding van lichaamsspanningen en stresshormonen en verhoging van het energiepeil.

Fysieke voordelen van Pilates:
Betere bewegingstechniek en coordinatie, een sterke en soepele wervelkolom, minder kans op nek- en rugklachten, sterke rug- en buikspieren inclusief de vaak verwaarloosde diepliggende buik- en bekkenbodemspieren, sterke spieren rond het bekken, de billen, de onderrug en bovenbenen, grotere mobiliteit en flexibiliteit, goede lichaamshouding, verhoogde longcapaciteit en betere bloedcirculatie door de diepe en vloeiende ademhaling.

Pilates is geen body building of body shaping methode waarbij de focus is op het verkorten van de spieren en het vergroten van de spiermassa. Bij pilates is de focus meer op het langer en sterker maken van de spieren. Vandaar dat deze bewegingsmethode veel beoefend wordt door dansers, onder andere ballet dansers, atleten en zelfs acteurs en actrices.

Pilates is ook geen bewegingsmethode om af te slanken. Je verbruikt er relatief weinig calorieen mee. Bij pilates gaat het niet om het aantal herhalingen van de bewegingen, maar om de kwaliteit van de bewegingen. It’s not the quantity but the quality of the movement that matters.

Pilates is veelomvattend en voor nagenoeg een ieder geschikt. Leeftijd, geslacht, of fysiek niveau speelt weinig rol. Het is perfect voor een ieder die lichamelijke klachten wil voorkomen en fit door het leven wil gaan. Is er twijfel omtrent een lichamelijke klacht, dan is het raadzaam om eerst een arts of fysiotherapeut te raadplegen voor advies.

Pilates wordt ook therapeutisch gebruikt. De therapie kan behulpzaam zijn bij revalidatie voor zieken en bij chronische aandoeningen. Het helpt ook bij het herstel van blessures en fysieke ongemakken. Een goede aanvullende methode voor fysiotherapeuten op de reguliere behandeling.