IRAK - De Iraakse premier Haider al-Abadi heeft dinsdag opgeroepen tot overleg met de Koerdische leiders. Wel herhaalde hij dat de Koerdische wens zich af te scheiden van de rest van Irak, voor de Iraakse regering nog steeds onbespreekbaar is. Een flinke meerderheid van de inwoners van de autonome Koerdische gebieden stemde vorige maand voor onafhankelijkheid in een referendum. De Iraakse premier noemde de Koerdische volksraadpleging over afscheiding eerder al ongrondwettelijk.
Tijdens de persconferentie in Bagdad, die de Iraakse Premier Al-Abadi dinsdag gaf, zei hij wel dat hij het gesprek over het referendum aan wil gaan met de Koerden. Hij noemde het Koerdische onafhankelijkheidsreferendum tegelijkertijd ''iets van het verleden'' en hij benadrukte dat de toekomstige gesprekken tussen de Koerdische leiders en de Iraakse regering ''onder de grondwet'' moeten plaatsvinden. De Iraaks-Koerdische leider Masoud Barzani zei dinsdag nog dat die stemming ''niet tevergeefs'' zal zijn geweest. Naast de Iraakse premier heeft ook de president van Irak, Fuad Masum, dinsdag op de nationale televisie opgeroepen heeft tot een dialoog tussen de regering in Bagdad en de Koerdische leiders. Masum is zelf een Koerd en heeft een grotendeels ceremoniële functie.
Geweldloos
Maandag trok het Iraakse leger richting de Koerdische regio. De olievelden rond Kirkuk werden snel ingenomen, de steden Sinjar en Khanaqin volgden. De Koerdische strijders trokken zich snel en geweldloos terug. Ze lieten wel weten dat de Iraakse regering een "grote prijs gaat betalen". In eerste instantie ontvluchtte een groot deel van de bevolking van Kirkuk de stad na de opmars van het leger. Ze vreesden voor geweld. Duizenden burgers keerden dinsdag weer terug naar de stad met ruim 1,3 miljoen inwoners.
Peshmerga
Kirkuk werd in 2014 bezet door de Peshmerga nadat het Iraakse leger verdween tijdens de opmars van Islamitische Staat. In Kirkuk wonen van oudsher de religieuze groeperingen soennieten, sjiieten en christenen. De bevolking bestaat onder meer uit Koerden, Arabieren, Turkmenen en Arameeërs. De Iraakse Koerden streven al sinds de val van het Ottomaanse Rijk, na de Eerste Wereldoorlog (1914-1918), naar de vestiging van een eigen staat. Zij zijn de grootste etnische minderheid in de regio. In de KRG leven ongeveer vijf miljoen mensen.