De wereldwijde vooruitzichten voor de oliemarkten in 2018 zouden de hoop op hogere prijzen kunnen temperen. Dat meldt Cbnc op basis van het jongste maandrapport van het Internationaal Energie Agentschap (IEA).
De wereldwijde voorraadopbouw, de stijgende productie van niet-OPEC-landen en een trage groei van de vraag zouden volgens het IEA namelijk een rem kunnen zetten op verdere prijsstijgingen van olie. Het jongste maandrapport van het IEA volgt op de optimistische uitlatingen van vooraanstaande leden van het oliekartel OPEC, die juist beweerden dat de wereldwijde oliemarkt weer in balans is gekomen, na jaren van lage olieprijzen door een aanbodoverschot.
Langzame herbalancering
OPEC en een aantal grote andere olieproducenten, waaronder Rusland, kwam in november vorig jaar na moeizaam overleg overeen om de productie te beperken in een poging om de prijzen te ondersteunen. Volgens Neil Atkinson, hoofd van de afdeling olie en markt bij het IEA, verloopt de herbalancering van de oliemarkt echter langzaam. "Het belangrijkste punt is dat de herbalancering langzamer verloopt dan de meeste producenten die meewerken aan de productieverlagingen bij het ondertekenen van de overeenkomst hadden verwacht."
De huidige OPEC-deal over de productiebeperking loopt af aan het einde van het eerste kwartaal van 2018, maar algemeen wordt verwacht dat de OPEC en Rusland de overeenkomst zullen verlengen tot eind volgend jaar. Deze verlenging zal mogelijk bij de volgende OPEC-vergadering in november worden aangekondigd.
Komende weken cruciaal
Volgens het IEA zullen de betrokken olieproducenten de productieverlagingen volgend jaar moeten voortzetten en zijn de komende weken van cruciaal belang om tot een akkoord te komen op de OPEC-bijeenkomst, die op 30 november in Wenen wordt gehouden. "Er is veel bereikt om de markt te stabiliseren, maar om voort te kunnen bouwen op dit succes in 2018 is een aanhoudende discipline vereist", stelt het IEA. De naleving van de productiebeperking binnen de OPEC bedraagt volgens het IEA sinds het begin van het jaar 86 procent. In september produceerde de OPEC 400.000 vaten per dag minder dan een jaar geleden. Het IEA hield verder vast aan de vorige maand verhoogde groeiverwachtingen voor de olievraag. Het agentschap voorziet voor dit jaar een groei van 1,6 miljoen vaten per dag en voor 2018 wordt een groei voorspeld van 1,4 miljoen vaten per dag.