Stembussen open voor vervroegde verkiezingen Oostenrijk

OOSTENRIJK - De 6,4 miljoen stemgerechtigde Oostenrijkse kiezers maken zondag vanaf 6.00 uur de gang naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De conservatieve ÖVP, onder leiding van Sebastian Kurz, wordt waarschijnlijk de grootste partij. De sociaal-democraten en de rechts-populisten strijden om plaats twee.

Twee groene partijen en de liberale Neos zweven alle rond de 5 procent. De drempel om in het parlement gekozen te worden ligt op 4 procent. De stemlokalen zijn geopend tot 17.00 uur en de eerste exitpolls worden rond 17.15 uur verwacht. In de laatste peilingen wordt voorspeld dat de ÖVP zo'n 30 procent van de stemmen kan verwachten. De tweede plaats lijkt een nauw bevochten race tussen de sociaal-democratische SPÖ en de rechts-populistische FPÖ te worden.

Tussen de christen-democratische ÖVP en de sociaal-democratische SPÖ ontstond in mei een breuk, toen de 31-jarige minister van Buitenlandse Zaken werd verkozen tot ÖVP-partijleider en uit de coalitie stapte. Dat maakte een einde aan tientallen jaren van samenwerking en leidde tot de vervroegde verkiezingen van zondag.

Coalitie
Als geen van de partijen een absolute meerderheid behaalt, zal er weer een coalitieregering moeten worden gevormd. Traditioneel is dat een taak voor de grootste partij. Omdat ÖVP-leider Kurz en de lijsttrekker van de SPÖ, kanselier Christian Kern, elkaar niet kunnen uitstaan, wordt in het formatieproces een grote rol voor de FPÖ verwacht.

De FPÖ, die al twee keer eerder in de regering zat, wil vaker volksraadplegingen organiseren en maakt bij voorbaat aanspraak op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Kurz verlangt van een eventuele coalitiepartner een pro-Europese houding, maar ÖVP en FPÖ vinden allebei dat de EU zich niet met te veel zaken moet bemoeien.

Jongste ooit
Met een moderne, flitsende campagnetrategie richtte de 31-jarige Kurz zich uitdrukkelijk op jongeren en verbeterde hij het imago van zijn partij. De ÖVP nam de positite van de FPÖ in de top van de peilingen over, nadat de rechts-populisten die bijna een jaar hadden bezet. Als Kurz inderdaad kanselier wordt, heeft hij ook meteen het record voor jongste Europese regeringsleider ooit op zijn naam staan.

Immigratie
De ÖVP-leider staat een hardere koers voor op het gebied van immigratie. Dat was veruit de belangrijkste kwestie tijdens de verkiezingscampagne. Hij heeft onder andere beloofd de migratieroutes door de Balkan en over de Middellandse Zee te zullen sluiten en uitkeringen voor asielzoekers sterk te verlagen. Critici wijzen erop dat de tweehonderdduizend vluchtelingen die Oostenrijk heeft opgenomen sinds het begin van de vluchtelingencrisis in 2015 weinig problemen hebben veroorzaakt, maar veel invloed op de publieke opinie heeft dat niet.