Oud-premier Thailand veroordeeld tot vijf jaar cel wegens nalatigheid

THAILAND - De Thaise oud-premier Yingluck Shinawatra is door de Hoge Raad veroordeeld tot vijf jaar cel vanwege het negeren van corruptie rond een subsidieprogramma voor rijstboeren. In het subsidieprogramma kocht de overheid rijst van Thaise boeren ver boven de marktprijs op.

Er werd een grote voorraad opgebouwd die wereldwijd de prijs deed zakken. Dat zorgde uiteindelijk voor een verlies van ongeveer acht miljard dollar. Shinawatra wordt vooral verweten dat ze nalatig was. Volgens de rechtbank heeft de oud-premier genegeerd dat er leden van haar regering veel geld verdienden aan het subsidieprogramma, terwijl de overheid dikke verliezen leed. Eerder werd de voormalige Minister van Handel tot 42 jaar cel veroordeeld vanwege de deals.

Afwezigheid
De in 2014 door het leger afgezette oud-premier moest op 25 augustus al voorkomen om de uitspraak te horen, maar ze kwam tot grote verbazing van haar aanhangers niet opdagen. Ook bij de uitspraak op woensdag was zij niet aanwezig. Shinawatra is in augustus naar Dubai gevlucht waar haar broer Thaksin Shinawatra woont. Haar broer is in 2006 afgezet als premier van Thailand door een militaire coup. De rechtbank heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd om de voortvluchtige Yingluck Shinawatra op te sporen.

Conflict
De militaire junta onder leiding van de huidige premier Prayuth Chan-ocha heeft Yingluck Shinawatra in 2014 afgezet vanwege corruptie en fraude. Shinawatra heeft altijd ontkend betrokken te zijn bij corruptie, ook in deze rechtszaak. De Shinawatra-familie heeft al sinds 2006 een slepend conflict met de legerleiding. De tweestrijd domineert de Thaise politiek al jaren. Het leger verwijt de Shinawatra's zelfverrijking en corruptie. De Shinawatra familie heeft sinds 2001 elke verkiezing ruim gewonnen door de steun van de boeren uit het land. Daar zijn zij mateloos populair, onder andere door subsidieprogramma's zoals het programma voor de rijstboeren.