Spaanse regering naar opperrechters over Catalonië

SPANJE - De Spaanse regering is naar de hoogste rechters van het land gestapt over een referendum dat de regering van de regio Catalonië 1 oktober over onafhankelijkheid wil houden.

Vicepremier Soraya Saénz de Santamaría zei woensdag dat de regering het constitutionele hof heeft gevraagd het houden van het referendum ongeldig te verklaren. De Spaanse wet staat niet toe dat een deel van het land zich op eigen houtje afscheidt.

Ondertussen debatteert het regioparlement in Barcelona over de afscheiding, zoals de regering van premier Carles Puigdemont die graag ziet. In het Catalaanse parlement heeft hij samen met zijn kleine coalitiepartner een meerderheid die onafhankelijkheid nastreeft.

Aangenomen wordt dat het regioparlement voor het referendum stemt en voor maatregelen om de afscheiding van Spanje voor te bereiden.

Officieus referendum
Separatistische politici organiseerden drie jaar terug een officieus referendum over onafhankelijkheid. Maar alleen hun aanhang kwam opdagen. Circa 80 procent van de kiezers stemde toen voor afscheiding van Spanje, maar slechts 2,3 miljoen van de beoogde 5,4 miljoen kiezers brachten een stem uit. In recente opiniepeilingen zijn er iets meer Catalanen die afscheiding afwijzen dan Catalanen die ervoor zijn.

Catalonië beslaat 6,6 procent van het Spaanse koninkrijk en 16 procent van de 47 miljoen Spanjaarden woont er. De regio is goed voor bijna 20 procent van het Spaanse bruto binnenlands product.


Bron: ANP