FRANKRIJK - De wijnoogst in Frankrijk zal dit jaar een stuk lager uitvallen dan vorig jaar, verwacht het Franse ministerie van landbouw. Sterker nog: sinds 1945 is er nog niet zo weinig wijn geproduceerd in het land.
Een warme maand maart, vorst in april, en daarna weer grote hitte in juli zorgen ervoor dat Franse boeren niet goed meer weten wat ze nog moeten doen om hun wijngaarden te beschermen. Tijdens de vorst plaatsten ze nog tonnen met vuurtjes tussen de planten om ze warm te houden. Een ventilator moest voorkomen dat de vorst zou kunnen aanvriezen op nieuwe uitlopers.
Bordeaux en champagne
Maar dat heeft niet veel geholpen. Het ministerie schat dat er dit jaar 37,2 miljoen hectoliter wijn wordt geproduceerd. Dat is 18 procent minder dan vorig jaar, en dat was al een heel erg slecht wijnjaar voor de Fransen.
Ook als je het slechte jaar even vergeet maar het aantal hectoliters afzet tegen de gemiddelde productie van de afgelopen 5 jaar is het niet best. Daarmee vergeleken wordt er 17 procent minder wijn geproduceerd.
Niet in alle wijnregio’s hebben ze daar evenveel last van. De champagnestreek doet het bijvoorbeeld goed, net als de regio waar Beaujolais wordt gemaakt. Die regio's ontsprongen de dans als het om vorst in april gaat. Maar in de Bordeaux, de bekendste streek voor Franse rode wijnen, vroor het in april wel. En dus wordt er naar verwachting de helft minder wijn geproduceerd dit jaar. Net als in de Jura, bekend van de witte wijn.
Creatieve oplossingen
En dat heeft ook gevolgen voor de prijzen. "De wijnen die in de schappen staan worden direct duurder", zegt Harold Hamersma, schrijver van wijnalmanak De Grote Hamersma.
"Dorst zullen we niet lijden, maar verkopers anticiperen op schaarste uit Frankrijk. En op lange termijn krijgen importeurs in Nederland uiteindelijk minder geleverd uit Frankrijk. Ze zullen de prijzen dan verder verhogen."
Ook de wijn die in de supermarkt staat kan iets in prijs stijgen, denkt Hamersma. Maar producenten komen daar ook met creatievere oplossingen. "Dan wordt er iets aan de knoppen gedraaid: er gaat iets minder goed fruit in, van iets mindere wijnhuizen."
Nummer 1
De Fransen hebben hun positie als wereldwijde nummer 1 producent van wijn al moeten opgeven. Met pijn in het hart, als we de Franse media moeten geloven. Het land is ingehaald door Italië, die dit jaar naar verwachting tussen de 44 en 46 hectoliter wijn gaat afleveren. Spanje volgt op de tweede plaats, met 38,3 miljoen hectoliter.
Nederland kan van de wijnproblemen in Frankrijk amper profiteren. Daarvoor maken we hier te weinig volgens Hamersma. "Het gaat in Nederland om 1,5 miljoen flessen, en maar een paar serieuze domeinen die ertoe doen. Van de best verkochte rode wijn in de supermarkt, Lindeman’s, worden jaarlijks 27 miljoen flessen gemaakt. Dat geeft wel een beetje de context weer."
Maar, een geruststelling: er mag dan minder wijn zijn uit Frankrijk dit jaar, de kwaliteit is heel goed. "Dat zien we vaker in de gidsen: de wijn die dan in zo’n moeizaam jaar wordt afgeleverd, is kwalitatief prima."
Bron: RTL