Export Voorwaarden

Trade Blocks

Trade Blocks is een wekelijks programma u aangeboden door The Caricom Building Unit (CABU), een werkarm van de Kamer van Koophandel en Fabrieken. Niet tegenstaand onze naam, heeft onze taakstelling een ruimer karakter dan slechts de Caricom. Wij specialiseren ons in alle Handelsblokken zoals de EPA, Mercosur, Unasur en overigen. Onze dienstverlening bestaat uit het verstrekken van informatie, handelsbemiddeling en het organiseren van Handelsmissies. 

Ik heet u welkom in deze nieuwe aflevering van Trade Blocks in het nieuwe jaar. Voordat ik verder ga wens ik u mede namens het bestuur van stichting Caricom Awareness Building Unit het beste voor dit jaar. En spreken de hoop uit dat wij door gezamelijke inzet uit de precaire situatie komen.

Willen wij blijven genieten van de goede gezondheidszorg, onderwijs en infrastuctuur dan moeten wij ervoor zorgen dat het land geld verdient. De overheid kan dat zelf niet doen. U en ik, wij moeten de centjes verdienen voor haar. De overheid heeft haar deel gedaan door handelsovereenkomsten aan te gaan met de Caricomlidlanden en de Europese Unie, zodat wij zonder belemmeringen onze
goederen en diensten kunnen leveren aan de lidlanden.

De regering heeft de afgelopen jaren steeds aangegeven dat Suriname de voedselschuur moet worden van het Caraibisch gebied.

Wij moeten gebruik maken van deze mogelijkheden en gaan produceren en exporteren. Om te kunnen exporteren moet u als ondernemer en het product dat u gaat exporteren aan enkele voorwaarden voldoen. Daarnaast zijn er documenten die u moet overleggen bij de douane. In de volgende presentatie zal ik u aangeven wat die zijn.

Zoals eerder aangegeven is de staat Suriname verschillende handelsovereenkomsten
aangegaan.
Dat kan zijn:
– Bilateraal (tussen de staat Suriname en een ander land) of
– Handelsblokken
Caricom / CSME
EU-Cariforum Economic Partnership Agreement (Caricom lidlanden samen met de Dominikaanse Republiek en de Europese Gemeenschap)

Al deze handelsovereenkomstenn hebben een ding gemeen. Ze regelen namelijk de export en import van goederen en diensten tussen de landen onderling. Het komt erop neer dat ondernemers uit de lidlanden hun goederen tegen 0 tarief of tegen gereduceerde tarieven kunnen importeren of exporteren.

VOORWAARDE IM- & EXPORT
Om te kunnen importeren of exporteren moet u wel ingeschreven staan in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel en Fabrieken.
Voor de import of export heeft u geen vergunning nodig, tenzij de wet dat aangeeft. In het Besluit Negatieve lijst 2003 is opgenomen welke goederen verboden zijn om te importeren of te exporteren en voor welke goederen u een vergunning en toestemming moet aanvragen.

Voor de inschrijving bij de KKF is bijvoorbeeld voor de eenmanszaak de volgende
documenten vereist:
Een uittreksel uit het bevolkingsregister (CBB)
Geldig legitimatiebewijs: ID kaart / paspoort / rijbewijs
Een pasfoto
Inschrijfgeld (afhankelijk van het geïnvesteerd vermogen)

Na de inschrijving in het Handelsregister gaat u met het uittreksel van de KKF naar de belastingdienst voor een vastnummer. Daarna gaat u naar de douane, voor een import- of exportnummer.

Wat heeft u nodig voor de export?
1. KKF(nummer) uittreksel
2. Belasting vastnummer
3. Exportnummer

Deze drie nummers heeft u nodig om:
1. het Internationaal Handelstransactie formulier en
2. het Enig Document in te vullen.
3. Certificaat van Oorsprong

Wat is een certificaat van oorsprong (CVO)?
De CvO is een exportdocument. Hierop wordt de oorsprong van een product aangegeven. Een CvO bewijst dus in welk land een product gemaakt / afkomstig is. Het zorgt ervoor dat u in het importland een lage of geen invoerrecht hoeft te betalen.

Documenten voor de export
In Suriname kennen wij 4 soorten van certificaten van oorsprong n.l.:
CARICOM Certificaat van Oorsprong en CARICOM Invoice deze documenten heeft u nodig voor de export naar de Caricom lidlanden
EUR. 1 is bested voor de export naar en EU
CVO-aanvraag formulier wordt gebruikt voor de export naar de rest van de wereld
GSP / FORM A is de General System of Preference (wordt door sommige landen geaccepteerd
De CvO’s zijn te verkrijgen bij de KKF

Naast de CvO’s zijn er andere documenten die bij de douane dient te overleggen.
Deze zijn:
Het Enig Document
H03 formulier (afhankelijk van welk product u gaat exporteren)

Internationaal Handelstransactie Formulier
Bill of Lading of Airway bill (afhankelijk van hoe u uw product gaat exporteren)
Phytosanitary (Health) Certificate

LEGALISATIE CVO’S DOOR KKF
De CARICOM CVO; EUR.1 & CVO’s worden door de KKF gelegaliseerd.
U dient de ingevulde CvO samen met de volgende documenten aan te biden aan
de KKF:

Invoice (factuur)
Enig document
Internationaal Handelstransaktie formulier
Bill of Lading of Airway bill (scheep- of luchttransport)
Phytosanitary Certificate van LVV (als het om landbouw en veeteelt producten gaat)
Health Certificaat van VKI (als het om visserij producten gaat) (VKI =Viskeuringsinstituut)
BOG (wanneer het om verwerkte voedingsproducten gaat)
H03 & Loglijsten SBB (houtproducten)

De GSP/FORM A wordt door de douane gelegaliseerd
Het is een bewijs van oorsprong. Sommige landen geven ontwikkelingslanden een speciale behandeling wat betreft de import van goederen. Bepaalde producten uit deze ontwikkelingslanden kunnen tegen een lage of geen invoerrechten worden geimporteerd als gebruik wordt gemaakt van het Form A. Voorwaarde is dat deze goederen voldoen aan de oorsprongsnormen geregeld in het Algemene Preferentie Stelsel-protocol.

Naast de bovenstaande documenten die nodig zijn om te kunnen exporteren moet uw product ook voldoen aan de eisen van het land waar u gaat exporten. Elk een land heeft zo zijn eigen regels.


Indien u meer informatie behoeft ten aanzien van de export kunt u contact opnemen met de Caricom Awareness Building Unit gevestigd in het gebouw van de Kamer van Koophandel en Fabrieken aan de Prof. W.J.A.
Kernkampweg 37. Tel : 439779


Prija Soechitram, LLM.
Directeur