De directeuren van Google (Sundar Pichai), Facebook (Mark Zuckerberg) en Twitter (Jack Dorsey) getuigen woensdag opnieuw in Washington. Vanwege de coronacrisis schuiven zij dit keer virtueel aan met als doel om een comité van de Amerikaanse Senaat te overtuigen van het belang van een wet die de techbedrijven groot heeft gemaakt en beschermt: sectie 230.
Dit onderdeel van de wet beschermt internetbedrijven: het stelt dat zij niet verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor wat gebruikers op hun platformen uploaden. Bijvoorbeeld de berichten, afbeeldingen en video's die mensen delen via YouTube (onderdeel van Google), Facebook en Twitter.
Sectie 230 ligt onder vuur, zowel van de Republikeinse als Democratische partij. Critici stellen dat het wetsonderdeel ervoor zorgt dat bedrijven als Facebook, Twitter en Google niet goed ter verantwoording geroepen kunnen worden als het gaat om het verwijderen van illegale berichten.
Pichai, Zuckerberg en Dorsey zullen woensdag pleiten voor het belang van sectie 230, blijkt uit verklaringen die zijn ingezien door persbureau Reuters.
Het uithollen van het artikel leidt volgens Twitter-topman Dorsey tot "instorting van de manier waarop we online communiceren". Hij vermoedt dat daardoor alleen nog maar grote, rijke techbedrijven over zullen blijven.
"Sectie 230 heeft het mogelijk gemaakt dat elke grote internetdienst (die vandaag de dag bestaat, red.) kon ontstaan", aldus Facebook-directeur Zuckerberg. Ook stelt hij dat het Amerikaanse congres de wet moet hervormen om ervoor te zorgen dat hij werkt zoals bedoeld.
Google-directeur Pichai vindt dat het congres daar terughoudend in moet zijn. De wetsmakers zouden zich "heel erg bewust moeten zijn van de gevolgen" van veranderingen aan sectie 230.
Het verhoor van Pichai, Zuckerberg en Dorsey begint om 15.00 uur (Nederlandse tijd) en is hier te volgen. Naast sectie 230 zal waarschijnlijk ook de rol die de bedrijven spelen in nieuwsverspreiding en privacy van gebruikers aan bod komen.