De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 6,8 procent. Dat meldt de Europese Commissie dinsdag in een economische vooruitblik. Brussel denkt dat de meeste pijn in het tweede kwartaal voelbaar was, met een verwachte krimp van het bbp van 11,5 procent. Met de krimp van 6,8 procent doet de Nederlandse economie het minder slecht dan andere eurolanden.
Ook voor de Europese economie had Eurocommissaris voor Economie Paolo Gentiloni geen goed nieuws. De economie in de eurozone krimpt dit jaar met 8,7 procent. In de voorjaarsraming van de Commissie in mei werd nog rekening gehouden met een krimp van 7,7 procent.
Oorzaak van het naar beneden bijstellen van de economische verwachting is dat overheden de lockdownmaatregelen minder snel opheffen dan aanvankelijk gedacht. "De economische impact van het coronavirus is ernstiger dan we eerst dachten. We worden geconfronteerd met veel risico's, zoals een mogelijke tweede golf van infecties", aldus Eurocommissaris Valdis Dombrovskis.
De krimp van 6,8 procent voor de Nederlandse economie is fors, maar ligt een stuk lager dan verwachte economische krimp van andere grote Europese economieën. Zo verwacht Brussel een krimp van respectievelijk 10,6 en 11,2 procent voor Frankrijk en Italië. De grootste economie van de Eurozone, de Duitse economie, krimpt volgens de Commissie met 6,2 procent.
Wel verwacht Brussel dat in 2021 een serieus herstel optreedt in Nederland, met een groei van 4,5 procent. Dit is echter minder groot dan eerder gedacht.
Oorzaak hiervan is de hardere klap die de Nederlandse economie dit jaar krijgt door de COVID-19-pandemie. De consumptie is dit jaar flink lager en zal slechts deels herstellen volgend jaar. Dit vanwege meer werkloosheid en lonen die minder hard stijgen.
Ook voor de eurozone en het EU-gebied is de verwachting dat het herstel minder groot is volgend jaar.