INDONESIE-Indonesische wapendeskundigen zeggen in gesprek met het Indonesische tijdschrift Tempo dat een door koning Willem-Alexander teruggegeven dolk niet toebehoorde aan de Indonesische prins Diponegoro. De zogeheten kris was decennialang zoek, maar werd teruggevonden na een initiatief van Museum Volkenkunde in Leiden.
Koning Willem-Alexander overhandigde de kris vorige maand tijdens een staatsbezoek, waarbij hij excuses aanbood voor het Nederlandse geweld tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949).
Prins Diponegoro (1785-1855) geldt als verzetsheld en nationale icoon in Indonesië. Hij werd als leider van het verzet tegen het Nederlandse bestuur gevangengenomen.
De aan de prins toegeschreven dolk zou tentoongesteld worden in het nationaal Indonesisch museum, maar daar wordt vanwege de twijfels bij de experts voorlopig van afgezien. Zij vermoeden dat het gaat om een zogeheten naga sasra-dolk, terwijl Diponegoro veel gebruikmaakte van een naga siluman-variant.
Het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap reageert dat door Indonesië geselecteerde experts de authenticiteit van de kris in februari hebben onderschreven, voordat de overhandiging plaatsvond.
Naar de dolk van de verzetsheld is lang gezocht, zegt het ministerie. "Er waren signalen dat de kris in de collectie van het Nationaal Museum van Wereldculturen was," zegt het ministerie. "Dit vormde de aanleiding voor uitgebreid onderzoek door het museum."
"Op basis van dit wetenschappelijke onderzoek aan de hand van veel archiefmateriaal is deze kris toegeschreven aan prins Diponegoro. Tijdens hun bezoek aan het museum werd dit onderzoek onderschreven door de Indonesische experts."
Minister Ingrid van Engelshoven besloot hierop de kris aan Indonesië over te dragen, aldus het ministerie.
Het nationaal museum in Indonesië wil de dolk pas tentoonstellen als historici en deskundigen tot een definitief oordeel zijn gekomen. Als die plaatsvindt, vangt die pas aan na de coronacrisis.