EU: Beeldkwaliteit streamingdiensten mogelijk omlaag wegens coronavirus

Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt) heeft videostreamingdiensten opgeroepen om tijdens piekuren de beeldkwaliteit te verlagen. Breton wil daarmee voorkomen dat het internet vastloopt nu met de uitbraak van het COVID-19-virus veel mensen thuiswerken en video's streamen.

Sommige Europese telecomaanbieders hebben de afgelopen dagen problemen gehad met het netwerk. Dit komt deels doordat bedrijven klanten gratis data, downloads en films aanbieden om hun steun te betuigen tijdens de gezondheidscrisis.

Breton sprak daarom woensdag met Netflix-CEO Reed Hastings over maatregelen om de druk op het internet te verminderen.

Tijdens piekuren overschakelen van hd-kwaliteit naar sd-kwaliteit werd als de beste optie gezien. De kwaliteit van de video's gaat daarmee dus omlaag.

Samenwerken om 'verstopping van het internet' tegen te gaan

Breton roept de streamingplatformen op om met internetaanbieders samen te werken en hun doorvoer van data aan te passen. Daarnaast vindt hij dat telecomproviders maatregelen moeten nemen om "verstopping van het internet" tegen te gaan en dat gebruikers ook zelf op hun internetverbruik moeten letten.

"Streamingplatforms, telecomproviders en gebruikers hebben allemaal de gezamenlijke verantwoordelijkheid om stappen te zetten om de goede werking van het internet te verzekeren tijdens deze strijd tegen het virus", aldus Breton.

In Nederland lijken de providers de grote drukte op de netwerken nog aan te kunnen. Dinsdag vertelden Nederlandse providers aan NU.nl dat het hogere verbruik nog niet voor tot problemen leidt.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.