Centrale bank VS komt markten te hulp, verlaagt rente om coronavirus

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, heeft de rente met 0,5 procentpunt verlaagd vanwege de verspreiding van het coronavirus. De noodmaatregel moet de economische schade door het virus beperken.

De Amerikaanse centrale bank rekent na de verlaging een rente van tussen de 1 en 1,25 procent.

Met een lagere rente van de centrale bank moet het voor ondernemingen uiteindelijk ook goedkoper worden om geld te lenen en investeringen te doen. Dit zou de economie een nieuwe impuls geven en de schade die het virus veroorzaakt deels compenseren.

Volgens de Fed blijft het fundament van de Amerikaanse economie sterk, maar is het coronavirus een risico voor de economische bedrijvigheid.

Eerder op dinsdag verlaagde de Australische centrale bank de rente al met 0,25 procentpunt naar 0,5 procent. Wereldwijd ondervinden landen de economische gevolgen van het virus. Volgens gouverneur Philip Lowe van de Reserve Bank of Australia heeft het coronavirus een "significante" impact op de Australische economie. Hij benadrukt dat het moeilijk is om te voorspellen hoe groot het effect zal zijn.

Ook andere centrale banken hebben al gehint op maatregelen om hun economie te ondersteunen, maar andere renteniveaus zijn nog niet verder verlaagd.

Inmiddels heeft de Australische centrale bank de rente voor de vierde keer verlaagd in minder dan een jaar tijd. De Australische economie, die relatief lang een recessie bespaard bleef, stagneert de laatste tijd.

Het COVID-19-virus (coronavirus) in het kort:

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper besmettingsgevaar.
  • Iemand kan gemiddeld twee à drie anderen besmetten (minder dan bij bijvoorbeeld mazelen). Dit cijfer daalt echter door alle voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meesten hebben lichte (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen.