Bij de aanleg van nieuwe mobiele masten voor het snellere 5G-netwerk stuiten providers vaker op tegenstand van bezorgde burgers, zeggen de telecombedrijven dinsdag in het AD.
Voor de aanleg van het 5G-netwerk zijn duizenden nieuwe antennes nodig. Critici vrezen dat de masten schade aan de gezondheid veroorzaken, hoewel onderzoek meermaals heeft uitgewezen dat de straling onder de limiet blijft.
KPN, T-Mobile en Vodafone merken een "toenemende weerstand tegen het plaatsen van antennes". KPN zegt dat het normaal gesproken al zo'n anderhalf tot twee jaar duurt om een zendmast te plaatsen, maar nu bewoners vaker naar de rechter gaan, kan dat vele jaren langer duren.
Belangenclub Monet, de schakel tussen providers en de overheid, zegt dat telecombedrijven miljarden euro's aan de overheid betalen voor mobiele frequenties. "Het kan niet zo zijn dat we enerzijds diep in de buidel moeten tasten en vervolgens lokaal op talloze plaatsen worden tegengewerkt", zegt directeur Rob Bongenaar tegen het AD.
Zowel Bongenaar als KPN hoopt op meer medewerking van de overheid. Het kabinet vraagt in het veilingplan voor 5G-netwerken om een dekkingsgraad van 98 procent. "Daar zijn we voor, alleen moet het ons dan ook mogelijk gemaakt worden om voor die dekking te zorgen", zegt KPN-directeur Joost Farweck.
De veiling van 5G-frequenties vindt in Nederland binnen enkele maanden plaats. De 5G-verbinding belooft niet alleen hogere internetsnelheden, maar is ook nodig om het groeiende aantal apparaten online te houden.