Aan IkPas, de Nederlandse versie van Dry January, doen dit jaar weer duizenden mensen mee. Zij proberen een maand lang geen alcohol te drinken. Maar wat doet dat eigenlijk met je lichaam?
"Het kan zo zijn dat je leverwaarden aan het eind van de maand beter zijn", stelt leverarts Joep de Bruijne van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU). "Maar met name merk je kortetermijneffecten, zoals beter slapen, mentaal en fysiek fitter zijn en mogelijk ook gewichtsverlies."
"Het is goed om je lichaam een maandje rust te geven, dan kan je lever herstellen", vertelt preventiewerker Tom Bart van verslavingsinstelling Jellinek, die samenwerkt met IkPas, de Nederlandse versie van Dry January.
Zie ook: Feiten en fabels over kou: 'Alcohol helpt niet om het warm te krijgen'
En ook Carina Verstraete, verpleegkundig specialist leverziekten bij het UMCU, heeft het vooral over de voordelen: "Je bouwt je alcoholtolerantie af, waardoor je in februari minder alcohol hoeft te drinken om dezelfde effecten als eerder te ervaren. Maar als je op dezelfde voet verdergaat als voor januari, dan is dit effect ook zo weer weg."
IkPas kan aan de andere kant ook tot vervelende klachten leiden, zegt Bart. Mensen die gewend zijn om een paar glazen per dag te drinken, zullen in het begin misschien wel last krijgen van ontwenningsverschijnselen, zoals slapeloosheid, onrust en een slecht humeur. "Dat is vervelend, maar niet gevaarlijk."
Sinds drie jaar is alcohol volledig uit de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum geschrapt, omdat drank niet in een gezond voedingspatroon past. Alcohol kan volgens De Bruijne ook veel gezondheidsproblemen veroorzaken. "Als je meer dan tien glazen per week drinkt, dan neemt de kans op vroegtijdige sterfte beduidend toe. Alcohol kan leiden tot leverschade, leverkanker en vroegtijdig overlijden. Het gaat echt over járen."
Wat gebeurt er in je lichaam na het drinken van alcohol?
Deze wetenschap is volgens Verstraete de reden dat zoveel mensen in januari een maand stoppen met het drinken van alcohol. Mensen zijn zich volgens haar veel meer bewust van wat drank met het lichaam doet en willen hun vastgeroeste gewoontes doorbreken.
"Ze willen aan den lijve ondervinden wat het met je lichaam doet om geen alcohol meer te drinken. Ik denk wel dat dit goed is, want het kan ervoor zorgen dat je na die tijd ook echt anders met alcohol omgaat."
Zie ook: Zeven tips om een maand (of langer) zonder alcohol vol te houden
Volgens cijfers van IkPas is dat ook zo: 65 procent van de deelnemers drinkt na de actie nog steeds 36 procent minder dan daarvoor. En dat is helemaal voordelig, legt De Bruijne uit. "Een maand geen bier, wijn of andere alcohol zorgt voor verbetering van kortetermijneffecten, maar als je dit langer volhoudt, dan krijg je ook effecten voor de langere duur, zoals verminderde angstklachten, een beter geheugen, minder kans op depressie en bepaalde kankersoorten."