Beste lezers,
In deze aflevering van het programma Voorbeeldige Burgers belichten wij de motor achter Suriname Community Choice, dhr Robert Ameerali. Het is zijn jaardag vandaag en wij meenden hem daarom op deze wijze te feliciteren.
Wij houden u zijn personal statement bij zijn aantreden als Vicepresident op 12 augustus 2010 voor. Zijn ideologie spreekt daaruit voor zich.
Als zoon van een Rooms-katholieke onderwijskundige en een Moslim zakenman, ben ik geboren in Paramaribo en deels getogen in het district Nickerie.
Voor mijn vervolgonderwijs aan de Algemene Middelbare School (AMS) heb ik Nickerie moeten verruilen voor de stad. Na voltooiing van de AMS vertrok ik naar Delft Nederland voor mijn studie Civiele Techniek.
Het leven loopt vaak anders dan onze wensen en planning. Ik keerde onverhoopt voortijds terug naar Suriname om mijn door ziekte gevelde vader te ondersteunen in het managen van “Hotel Ameerali” in Nieuw Nickerie en uiteindelijk de zaak over te nemen.
Naast het hotel heb ik de ijsvoorziening (consumptie-ijs en tbv de visserij) van Nieuw Nickerie ter hand genomen, Djinipi Copie Centre opgericht en publiceerde ik als gemeenschapsbijdrage het weekblad ‘De Branding’. Vervolgens werd Djinipi Paramaribo ook opgericht en ondergebracht aan de Domineestraat. Na enorme offers en gebruik makend van mijn technische inslag, heb ik de bouw van het pand aan de Gravenstraat # 180, nu de Henck Arronstraat, gerealiseerd. Deze mijlpaal werd bezegeld met de vestiging van Djinipi op de begane grond.
Aan mijn sociale bijdrage aan de samenleving gaf ik invulling door toe te treden tot de organisaties Jaycees (JCI) en de Lionsclub. Daarnaast ben ik altijd wel beschikbaar voor deze of gene met persoonlijke of bedrijfsaangelegenheden.
Als mede-oprichter, mede-bestuurslid of adviseur heb ik aan diverse andere organisaties een bijdrage mogen leveren. CROFT, the Carribean Regional Organization for Forestry & Timber, om maar 1 te noemen, hebben bijgedragen aan mijn regionale en mondiale ervaring.
In 1994 werd ik ondervoorzitter van de Kamer van Koophandel & Fabrieken (KKF) en in 1996 de Voorzitter.
In deze functie heb ik mij beijverd om de KKF van overheidsafhankelijk registratie orgaan aan het Onafhankelijkheidsplein tot een prestigieuze autonome organisatie uit te bouwen. Ik heb met diplomatie maar ook met stevige deliberaties, de plaats die de KKF wettelijk toekwam als overkoepelende bedrijfsleven vertegenwoordiger cq belangenbehartiger kunnen implementeren en bestendigen. De huidige locatie van de KKF en alle haar ten dienste staande middelen mag door mede inspanning van mijn bestuur, als the tool to reach the goal: ‘serving the business community’ worden aangemerkt.
Mijn bescheiden verdiensten zijn kennelijk niet onopgemerkt gebleven. Op 14 juli jl. werd ik door de politiek benaderd om de functie van Vicepresident van de Republiek Suriname te bekleden. Een interessante uitdaging, omdat de skills waarmee ik binnen het bedrijfsleven zaken kordaat realiseerde, nu binnen de marges van het politieke krachtenveld, de ambtelijke/comptabele molen en grotere belangentegenstellingen dan binnen het bedrijfsleven, minimaal mijn reguliere output moeten opleveren.
Waar sta ik voor bij het aanvaarden van deze nobele functie?
Ik wil bijdragen aan de sturing van het land om deze te transformeren naar een gestructureerde maatschappij met een zelfredzame bevolking. Een staatshuishouding die gestoeld is op planning en rationaliteit, gedifferentieerde inkomsten als terugtredende overheid en uitgaven die verantwoord zijn door noodzaak en prioriteit met heldere doelen en timetables.
Ik wil werken aan een economie waar het bedrijfsleven centraal staat als drager van de staatshuishouding. Waar het lokaal bedrijfsleven de zelfde rechten als buitenlandse investeerders heeft, gefaciliteerd door een red carpet beleid. Waar innovatie leidt tot eindproducten uit onze rijkelijke grondstoffen.
Ik wil werken aan een sociaal beleid waar werkers een evenredig loon verdienen, terwijl zij die om uiteenlopende redenen niet aan het arbeidsproces kunnen deelnemen, zich door de maatschappij geschraagd weten. Een samenleving waar een eenduidige focus ons dwars door onze verscheidenheid in ras en religie verbind. Respect voor de pluraliteit van onze samenleving is mij immers met de paplepel ingegeven.
Ik wil bouwen aan een kennismaatschappij waar studeren loont en bijdraagt aan nationale welvaart en welzijn. Waar de differentiatie op de verschillende treden van de maatschappelijke ladder leidt tot het vormen en respecteren van elkaar als basis voor een samenleving die zich aan elkaar optrekt.
Ik aanvaard deze functie in volkomen nederigheid en dankbaar dat ik in deze hoedanigheid de gelegenheid krijg om bij te dragen aan de groei van ons mooi land Suriname.
Wie dacht dat hij thans met de benen gestrekt de tijd doorbrengt, kunnen wij meegeven dat hij functie onafhankelijk niets onbetuigd laat om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van ons land. Dit doet hij op zijn eigen wijze en veelal buiten de schijnwerpers.
De aflvering kunt u hier bekijken: Robert Ameerali Felicitatie 2017