Uber heeft een schikking getroffen in een federaal onderzoek naar seksuele intimidatie binnen het bedrijf. Uber is akkoord met een schikkingsbedrag van 4,4 miljoen dollar (bijna 4 miljoen euro).
Het taxibedrijf treft de schikking met de Equal Employment Opportunity Commission (EEOC), een officiële instantie die zich bezighoudt met discriminatie bij bedrijven. De EEOC vond na een uitgebreid onderzoek "aannemelijk bewijs" dat dit soort seksueel overschrijdend gedrag bij Uber plaatsvond.
De zaak begon in 2017 na een blogpost van voormalig Uber-medewerker Susan Fowler. Zij schreef vanaf haar eerste dag te maken te hebben gehad met seksuele intimidatie door een manager. Meldingen hiervan werden niet serieus genomen.
Uit het onderzoek van de EEOC blijkt dat dit klopt. Vrouwen die hogerop aanklopten vanwege seksuele intimidatie werden niet geholpen, maar kregen juist te maken met vergelding.
Uber-werknemers die tussen januari 2014 en juni 2019 bij het bedrijf werkten, worden door de EEOC op de hoogte gebracht van de schikking. Als in kaart is gebracht wie hiermee te maken hebben gehad, worden de betreffende werknemers gecompenseerd.
Daarnaast moet Uber een systeem ontwikkelen waarmee mensen die last hebben van seksuele intimidatie op de werkvloer en niet gehoord worden, alsnog hulp krijgen. Een onafhankelijke partij zal Uber drie jaar lang controleren.
Uber stelde in 2017 zelf ook een onderzoek in naar seksuele intimidatie. Er werden vervolgens minstens twintig werknemers ontslagen. Tientallen medewerkers moesten een speciale cursus volgen.