Dankzij de elektromotor krijgen ontwerpers veel meer vrijheid en worden er de bizarste creaties gemaakt. Niet alleen de bekende autofabrikanten, maar ook allerlei startups beklimmen het toneel. En deze ideeën dragen allemaal bij aan een stillere en schonere toekomst.
Zijn voorkant heeft veel weg van een mooie Italiaanse klassieker, de achterkant doet eerder denken aan een ranke speedboot. Maar de Nobe 100 is onderhuids hypermodern. Alle drie de wielen worden aangedreven en het accupakket maakt een actieradius van 260 kilometer mogelijk.
“We wilden een auto bouwen die iedereen nakijkt – en die je hetzelfde warme gevoel geeft als bijvoorbeeld een klassieke Volkswagen Kever”
De ideale auto om in stijl mee naar je werk te rijden. Reken op heel veel bekijks. Vanaf 2020 gaat de Nobe in productie. Handig is de kleine, uitneembare accu (naast een grote) die je gemakkelijk kunt opladen terwijl je met je vrienden ergens aan tafel zit.
Bron: www.volkswagen.nl
In de stad kun je het best lopend uit de voeten en anders op een tweewieler of met het openbaar vervoer. Of met deze geinige, tweezitter van het bedrijf Squad Mobility. Het is een soort overdekte scooter die zichzelf oplaadt via een groot zonnepaneel op het dak.
Met een topsnelheid van 45 kilometer per uur is hij snel genoeg voor in de stad. Een snellere versie (80 kilometer per uur) staat ook op de planning.
Bron: www.squadmobility.com
In de stad een parkeerplek vinden voelt vaak als het winnen van de loterij. Dat moeten de wetenschappers van het Robotics Innovation Center van het Duitse Onderzoekscentrum voor Kunstmatige Intelligentie (DFKI) vast ook hebben gedacht.
Hun robotachtige elektrische auto, de EO smart connecting car, biedt uitkomst. Je kunt er overdwars mee inparkeren, met de wielen opzij gedraaid en de carrosserie opgevouwen tot een lengte van 1,80 meter. Een parkeerplek is zo gevonden, want deze elektrische auto past in het kleinste gaatje.
Bron: www.digitaltrends.com
Een Amerikaanse startup zet met de B1 en B2 een terreinwagen in de markt die het niet alleen moet hebben van zijn nogal opvallende verschijning, maar ook van de aandrijftechniek. Geen vette V8, maar twee elektromotoren die samen 614 pk leveren en alle vier de wielen aandrijven.
Deze elektrische alleskunner ploegt overal doorheen, trekt de zwaarste kar en weet ook nog eens in vijf tellen vanuit stilstand naar 100 kilometer per uur te accelereren. Met zijn breedte van bijna twee meter alleen niet zo geschikt voor een parkeergarage in de stad.
Bron: www.bollingermotors.com
Ooit werden buggy’s gebouwd op het oerdegelijke onderstel van de Volkswagen Kever. Kwestie van de originele koets eraf en de kunststof carrosserie van de buggy erop. Het Nederlandse bedrijf Ruska verwierf er internationale faam mee. Nu presenteert Volkswagen zelf de moderne interpretatie van deze fun-auto.
Bron: www.volkswagen.nl
Het nieuwe, revolutionaire en multifunctionele elektrische platform van Volkswagen (MEB) dient niet alleen als basis voor de binnenkort verkrijgbare ID.3, maar ook voor heel veel andere voertuigconcepten. Met een accupakket van 62 kWh en een 204 pk sterke elektromotor is de spectaculaire Volkswagen Buggy niet bang voor een hoopje zand.