Nederlanders geven hun nachtrust gemiddeld een 7,0. Niet slecht, maar er is zeker ruimte voor verbetering. Een derde haalt namelijk naar eigen zeggen de norm voor voldoende slaap niet. Dit blijkt uit onderzoek van Kantar Public, in opdracht van Zilveren Kruis.
De meeste mensen voelen zich goed bij zo'n zeven tot negen uur slaap per nacht, maar over het algemeen is de kwaliteit van slaap belangrijker dan de hoeveelheid. Uit een recente metastudie van de National Science Foundation blijkt dat de kritische ondergrens voor volwassenen op zes uur ligt. Gezonde slaap heeft niet alleen een onder-, maar ook een bovengrens. De meest geaccepteerde generieke norm voor volwassenen is zeven tot acht uur slaap per nacht, met een maximum van tien uur.
De hoeveelheid slaap die iemand nodig heeft, verschilt uiteindelijk per persoon. Dit hangt van verschillende (leefstijl)factoren af, waaronder leeftijd en het slaapritme.
Hoewel Nederlanders hun eigen nachtrust een ruime voldoende geven, zou de grote meerderheid graag nog beter willen slapen. Bijna de helft van de ondervraagden uit het onderzoek in opdracht van Zilveren Kruis heeft helemaal nog nooit een poging gedaan om hun slaapkwaliteit te verbeteren, terwijl beter slapen zeker loont.
Goed slapen vormt samen met gezond eten, voldoende ontspannen en regelmatig bewegen namelijk een belangrijke factor voor hoe goed je in je vel zit.
Het is echter niet voor iedereen even makkelijk om een gezonder slaappatroon aan te leren en dit ook vol te houden. Jan-Willem Evers, directeur Commercie bij Zilveren Kruis legt uit: "De drempel om te werken aan je gezondheid is vaak te hoog. Het is wetenschappelijk bewezen dat je door kleine stappen te nemen, een gezonder leven makkelijker volhoudt."
Daarom ontwikkelde Zilveren Kruis de app 'Actify, de vitaliteitscoach', die je motiveert om met kleine stapjes gezondheidsdoelen te behalen – zoals beter slapen.
Actify helpt je met minicursussen, adviezen en praktische tips op weg naar een goede nachtrust. Je leert hoe je mindful in slaap valt en je wordt geïnspireerd om relaxter de nacht te beginnen. Zo neem je direct stappen om nog beter in je vel te zitten.
Geef je slaappatroon bijvoorbeeld eens een gezond zetje door elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan. Wanneer dit een gewoonte wordt, raakt je lichaam eraan gewend en ga je vanzelf in slaapstand.
Dim daarnaast de lichten een halfuur voor je gaat slapen en maak je hoofd leeg voordat je onder de wol kruipt, bijvoorbeeld door piekergedachtes van je af te schrijven.
Met de Actify vitaliteitscoach leer je ook meer over het effect van gezond eten, bewegen en ontspanning op jouw slaap. Daar kun je weer je voordeel mee doen om een betere nachtrust te bevorderen.
Door je te focussen op een betere nachtrust en nieuwe gewoontes te combineren met je dagelijkse routine, maken slechte gewoontes al snel plaats voor goede. Hierdoor krijg je een positieve boost, houd je het makkelijker vol én voel je je goed in je vel.
Wil jij een gewoonte maken van goed slapen, maar ook van gezond eten, regelmatig bewegen en voldoende ontspannen? Doe de Check van Zilveren Kruis en ontdek hoe goed je in je vel zit en waar het nog ietsje beter kan. Vervolgens krijg je concrete tips om direct mee aan de slag te gaan.