Onderscheid tussen boekhouder en accountant is nog steeds lastig

De termen accountant en boekhouder worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is een wezenlijk verschil tussen de twee beroepen. Een accountant kan wel boekhouden, maar een boekhouder is niet automatisch een accountant.

Wat onderscheidt een accountant van een boekhouder? Dit zijn de belangrijkste verschillen.

1. Beschermde titel

Accountant is een beschermde titel die alleen verdiend wordt met een opleiding en inschrijving in het accountantsregister van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Boekhouder daarentegen, is een titel die iedereen mag voeren.

2. Werkzaamheden

De werkzaamheden van een boekhouder zijn meestal uitvoerend. Zo ondersteunen boekhouders vaak bij de bedrijfsadministratie. De taken van een accountant zijn juist meer gericht op advies en controle – veelal met betrekking tot de jaarrekening. Een accountant voert financiële administraties en adviseert over zowel financiële als fiscale zaken.

3. Regels en verplichtingen

Accountants moeten zich aan gedrags- en beroepsregels houden, en er wordt toezicht gehouden op hun werk. Voor accountants is het daarbij verplicht om jaarlijks kennis te onderhouden en verdiepen. Boekhouders hoeven zich niet aan deze regels en verplichtingen te houden.

Nu je al deze verschillen op een rij ziet, begrijp je vast waarom mkb-bedrijven vaak kiezen voor de expertise van een accountant.

Adviseur en sparringpartner

Nederland telt circa 1,2 miljoen mkb-bedrijven waarvoor accountants zowel adviseur als sparringpartner zijn. Een accountant analyseert en begrijpt de business van de mkb-ondernemer, maar heeft altijd een objectieve blik. Zie het als je ‘financiële geweten’, zoals sommige ondernemers hun accountant ook wel noemen. Van een accountant mag je tegengas verwachten.

Wat de accountant voor het mkb doet

De accountant stelt de jaarrekening samen, zodat deze voldoet aan de (wettelijke) eisen. Klanten, banken, leveranciers en financiers kunnen er zo vanop aan dat gegevens juist en volledig zijn. Zo dragen accountants bij aan een belangrijke pijler voor de Nederlandse economie: vertrouwen.

Dankzij hun bedrijfseconomische, bedrijfskundige en fiscale kennis, adviseren accountants ook over uiteenlopende zaken. Denk aan:

  • de meest geschikte ondernemingsvorm en -structuur;
  • kredietverlening, zeker in het geval van kleinere mkb-bedrijven die hier moeite mee hebben;
  • optimaal benutten van fondsen en subsidieregelingen.

Nederland rekent op zijn accountants, aldus de NBA. In het belang van een gezonde economie en daarmee in het publiek belang van 17 miljoen Nederlanders. Meer informatie over de rol van accountants is te vinden op de website van de NBA.