5 dingen die je moet weten over je buik

Wat zich afspeelt in je buik heeft een groot effect op je algehele gezondheid, maar er wordt niet graag gepraat over het welzijn in je darmen. Tijd voor 5 feitjes over het grootste orgaan in je lichaam.

Wist je bijvoorbeeld dat je immuunsysteem grotendeels in je darmen zit? En dat niemand dezelfde darmflora heeft als jij? Dit zijn vijf dingen die je moet weten over je buik.

1. Negen meter aan organen om voedsel te verterenHet menselijke maag-darmkanaal bestaat uit een aantal in verticale richting verbonden organen. Dit kanaal kan tot wel negen meter lang zijn en is verantwoordelijk voor de vertering, opname van voedingsstoffen en de uitscheiding van afvalstoffen.

2. Je darmen bestaan vooral uit bacteriën
Er verblijven ongeveer honderd biljoen bacteriën in je spijsverteringskanaal, waaronder je darmen. Al deze bacteriën samen zijn het microbioom in je darmen, ook wel bekend als darmflora. De darmflora is bij iedereen uniek. De stoelgang is dan ook voor iedereen anders.

3. Voeding heeft effect op je darmfloraDe samenstelling van je darmflora wordt bepaald door verschillende factoren, zoals genetica, medicijngebruik en voeding. Over het algemeen is een diverse darmflora beter. Meer diversiteit in darmbacteriën wordt namelijk geassocieerd met een betere gezondheid.

Uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat voeding effect heeft op de darmflora. Onderzoeksresultaten tonen aan dat sommige voedingsmiddelen een positief effect hebben op de diversiteit van de darmflora, zoals karnemelk, thee, groente en fruit.

4. De meeste van je immuuncellen bevinden zich in je darmenJe darmen verteren niet alleen, ze vormen een belangrijk deel van het immuunsysteem en bieden bescherming tegen ziekte. Maar liefst zeventig à tachtig procent van je immuuncellen zijn geconcentreerd in de darmen blijkt uit onderzoek naar allergieën en het maagdarmstelsel. Daarom draagt een diverse darmflora bij aan een goedwerkend immuunsysteem.

5. Je darmen kunnen bepalen hoe jij je voeltVerschillende onderzoeksresultaten laten zien dat stofjes die in de darmen worden geproduceerd, je hersenen kunnen beïnvloeden. In de darmen bevindt zich een soort tweede brein, dat met het echte brein communiceert, onderzocht dokter Michael Mosley. Daaruit zou kunnen blijken dat het veranderen van de bacteriesoorten in je darmen, invloed zou kunnen hebben op je mentale gezondheid.