Kenniscentrum: 'Verbod op muizengif leidt tot plagen'

Het verbod op muizen- en rattengiffen dat in 2023 ingaat, zal tot overlast door ongedierte leiden, vertelt Bastiaan Meerburg van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) donderdag aan NU.nl, na berichtgeving van De Telegraaf. Volgens Meerburg moeten particulieren op tijd worden ingelicht over hoe ze ongedierte moeten bestrijden, omdat er anders plagen kunnen ontstaan.

Vanaf 2023 kunnen particulieren geen muizengif meer kopen. De chemische middelen mochten al niet meer buiten worden gebruikt, maar het verbod wordt uitgebreid naar gebruik binnenshuis. Er gold al een verbod op rattengif, omdat middelen voor ratten zwaarder zijn dan die voor muizen.

Als iemand na 2023 binnenshuis last van muizen heeft, moet diegene een bestrijdingsdienst inschakelen. Dit kan wel prijzig zijn, zegt Meerburg, en het is belangrijk dat particulieren zelf weten wat ze kunnen doen.

Mogelijk grijpen mensen te laat in en kunnen muizen- en rattenpopulaties op die manier groeien. Het KAD wil dat het Rijk middelen beschikbaar stelt aan gemeenten, om burgers in te lichten over ongedierte en de bestrijding ervan.

Zonder bestrijdingsmiddelen of kennis over alternatieven kunnen plagen ontstaan.

Muizenpopulaties konden groeien door relatieve droogte

Muizenpopulaties konden al groeien door relatief droge periodes in de afgelopen twee jaar. "Vocht is een grote vijand", vertelt Marjolein Koek van Natuurmonumenten. Zo zijn de muizen gevoelig voor ziekten afkomstig van vochtige omgevingen en kunnen ze simpelweg makkelijk verdrinken. Daarom zetten boeren soms hun land onder water om ongedierte te bestrijden.

"In droge gebieden zie je dat muizen veel beter gedijen, maar daar profiteren roofvogels bijvoorbeeld ook weer van", aldus Natuurmonumenten. Het feit dat muizenpopulaties kunnen groeien en roofvogels daardoor meer voedsel hebben, zou voor een natuurlijke balans moeten zorgen.

Het idee van een dreigende plaag ligt door de droogte ook wat genuanceerder, meent Natuurmonumenten. "Deze zomer zijn er al veel muizen geweest en dat is nog voordat het gifverbod is ingegaan."

Bestrijdingsmiddelen schadelijk voor milieu

De zogenoemde rodenticiden worden verboden, omdat die lang in het milieu blijven hangen en andere dieren zoals katten of roofvogels de middelen ook binnen kunnen krijgen.

Gebruik van bestrijdingsmiddelen kan er bovendien toe leiden dat muizen en ratten resistent worden, vertelt Hans van Boven van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

De middelen zullen niet volledig verdwijnen, legt Van Boven uit. Zo kunnen boeren de rodenticiden gebruiken wanneer zij een cursus voor verantwoord gebruik hebben gedaan. Ook mogen professionele bestrijders de middelen blijven gebruiken.