Trump haalt weer uit naar 'erg domme' Britse ambassadeur

Verenigde Staten - De Amerikaanse president Donald Trump heeft opnieuw uitgehaald naar de Britse ambassadeur in zijn land. Hij noemde Kim Darroch in een reeks Twitter-berichten onder meer "maf" en "een erg domme kerel". De diplomatieke rel tussen de twee landen loopt hoger op.

Ambassadeur Darroch riep de toorn van Trump over zich af met een serie kritische memo's, die uitlekten via een Britse krant. De diplomaat zou onder meer hebben geschreven dat Trump "onzekerheid uitstraalt" en omschreef de Amerikaanse regering als onbekwaam en disfunctioneel.

De kritiek schoot Trump in het verkeerde keelgat. Hij haalde al eerder uit naar de ambassadeur en deed dit dinsdag wederom. "Ik ken de ambassadeur niet, maar heb me laten vertellen dat hij een opgeblazen dwaas is."

De president vervolgde dat iemand de Brit maar eens moet uitleggen dat de Verenigde Staten nu beschikken over "verreweg de beste economie en strijdkrachten in de wereld. En ze worden allebei alleen maar groter, beter en sterker." Hij sloot de tweet af met: "Dank u wel, meneer de president."

Vergadering afgeblazen om rel

Darroch zou dinsdag aanwezig zijn bij een lang gepland overleg tussen de Amerikaanse minister van Handel, Wilbur Ross, en zijn Britse tegenhanger Liam Fox. Die vergadering werd afgeblazen naar aanleiding van de rel rond de ambassadeur.

Het is nog onduidelijk wie de berichten van ambassadeur Darroch heeft gelekt en waarom. De Britse regering heeft hem ondanks de kritiek van Trump nog niet laten vallen. "Sir Kim kan rekenen op de volledige steun van de premier", zei de woordvoerder van premier Theresa May.

Hunt: 'Darroch blijft ambassadeur als ik premier word'

De Britse minister Jeremy Hunt van Buitenlandse Zaken, die ook kandidaat is om May op te volgen als premier, uitte kritiek op de opstelling van Trump. "Ambassadeurs worden benoemd door de Britse regering en als ik premier word dan blijft de ambassadeur."

Hunt noemde de uitspraken van de Amerikaanse president in een Twitter-bericht "respectloos" en "fout" jegens May en het Verenigd Koninkrijk. Hij stelde dat Amerikaanse diplomaten net als de Britse worden geacht hun mening te delen met de minister van Buitenlandse Zaken van hun land.