Hongkong - De Hongkongse politie heeft maandag traangas ingezet tegen betogers bij het parlementsgebouw. Het pand werd eerder op dag door honderden personen bestormd. De meeste demonstranten hadden het pand vóór de botsingen met de oproerpolitie al verlaten.
Honderdduizenden demonstranten zijn maandag de straat op gegaan om te pleiten voor democratie. Deze betoging vindt elk jaar plaats op 1 juli, de dag waarop Hongkong in 1997 door het Verenigd Koninkrijk werd overgedragen aan China.
Demonstranten blokkeerden de belangrijkste toegangswegen in Hongkong. Een groep, bestaande uit duizenden personen, omsingelde het parlementsgebouw. Zij wisten een glazen wand te breken en in het pand te komen, waarna zij verscheidene vernielingen aanbrachten.
Eerder op de dag gebruikte de politie pepperspray tegen de demonstranten. Dit weerhield de actievoerders, die zichzelf met gasmaskers en paraplu's beschermden, er echter niet van zich toegang te verschaffen tot het parlementsgebouw.
Carrie Lam, de hoogste bestuurder van de autonome regio, veroordeelt de actie. Ze stelt dat de politie terughoudend heeft opgetreden tegen de betrokken demonstranten.
Regioregering: Acties zijn onacceptabel
De regioregering zegt in een schriftelijke verklaring dat de desbetreffende betogers de veiligheid van agenten en burgers in gevaar hebben gebracht. "Zulke gewelddadige acties zijn onacceptabel."
Kort voor de inzet van traangas kregen demonstranten het dringende verzoek te stoppen met het geweld. De autoriteiten zeiden dat "passende maatregelen" zouden worden genomen om de openbare orde en veiligheid te beschermen.
De politieke situatie in Hongkong staat onder druk sinds Lam een omstreden wetsvoorstel probeerde door te voeren. De wet maakt uitlevering van verdachten aan China mogelijk, wat door tegenstanders gezien wordt als een aantasting van de Hongkongse onafhankelijkheid.
De behandeling van de wet is vanwege de ontstane onrust voor onbepaalde tijd uitgesteld. De regioregering benadrukt dat de geldigheid van het voorstel in juli volgend jaar afloopt, als de termijn van het huidige parlement afgelopen is. De demonstranten nemen hier echter geen genoegen mee. Zij eisen dat het voorstel direct wordt ingetrokken.