Griekenland - Klimaatveranderingen bedreigen de oude monumenten uit de Griekse oudheid. Onder meer de iconische Acropolis in Athene dreigt kapot te gaan, waarschuwen gezaghebbende wetenschappers.
Het marmer van de oude gebouwen wordt ernstig aangetast door de luchtverontreiniging en de zure regen. Tegelijkertijd leiden extreme droogte en hevige regenval ertoe dat oude muren en tempels langzaam onherstelbare schade oplopen.
De Acropolis van Athene, waar onder meer het Parthenon staat, is de best bewaarde en onderhouden archeologische locatie van Griekenland. Maar zelfs hier zijn de tekenen van aantasting en erosie zichtbaar, stellen de wetenschappers.
De tempel geldt als het hoogtepunt van de Atheense bouwkunst uit de hoogtijdagen van de stad in de vijfde eeuw voor Christus.
Griekse overheid heeft sinds jaren zeventig beleid
Sinds de jaren zeventig heeft de Griekse overheid beleid ontwikkeld dat erop gericht is de kunstwerken en gebouwen uit de oudheid te conserveren en bewaren. Maar het verval en de aantasting van de werken heeft zo'n vlucht genomen, dat er niet meer tegenop te restaureren en conserveren valt. Griekenland kent vele honderden archeologische locaties.
Daarnaast zijn er deze eeuw meerdere natuurrampen geweest die dreigden beroemde ruïnes en gebouwen in de as te leggen. In 2007 woedde er een enorme natuurbrand op de Peloponnesos, het schiereiland waar onder meer Olympia op ligt, de bakermat van de Olympische Spelen.
De zorgwekkende bevindingen worden deze week gedeeld op een grote conferentie over klimaatveranderingen en cultureel erfgoed die deze week in Athene plaatsvindt.