Nederland - De politie heeft maandag Gökmen T. aangehouden na een klopjacht in Utrecht. De 37-jarige man is de vermoedelijke dader van de aanslag in een Utrechtse tram met zeker drie doden en vijf gewonden tot gevolg. Wat weten we over deze man?
T. is op 2 juli 1981 geboren in Turkije en woonachtig in Utrecht. Hij is eerder in aanraking geweest met justitie.
Zo stond hij op 4 maart voor de rechtbank in Utrecht op verdenking van betrokkenheid bij een verkrachting in juli 2017. Hij was nog gedetineerd toen hij werd voorgeleid, maar is vrijgelaten in afwachting van de verdere behandeling van zijn strafzaak.
Een dag later moest T. weer voor de rechter verschijnen. Ditmaal voor het stelen van een fiets in oktober vorig jaar.
Volgens de NOS is dat niet het enige vergrijp waarvoor T. voor de rechter heeft moeten verschijnen. Zo zou hij in 2012 ook al hebben terechtgestaan voor diefstal en eind 2013 voor poging tot doodslag en zware mishandeling, omdat hij met een vuurwapen op een flat in de Utrechtse wijk Kanaleneiland had geschoten.
Mensen uit omgeving verdachte spreken over drugsgebruik
Dit beeld wordt onderschreven door het AD. De krant sprak het slachtoffer dat zegt te verkracht zijn door T. en bekenden van hem. Zij omschrijven hem als iemand die veel drugs zou gebruiken.
Ook zou hij een winkeldiefstal hebben gepleegd, een agent hebben beledigd en de agent in zijn gezicht hebben gespuugd. Ook zou hij met drank op achter het stuur hebben gezeten.
Dat T. op vrije voeten was in afwachting van de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak op verdenking van verkrachting had volgens het AD te maken met gemaakte afspraken.
Zo zou hij als voorwaarde voor zijn voorlopige vrijlating, meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie (NIFP). Ook zou hij afspraken hebben gemaakt met de reclassering.
Advocaat onthoudt zich van commentaar
De advocaat van T. onthoudt zich van elk commentaar en ook het Openbaar Ministerie (OM) wilde niet ingaan op het criminele verleden van de man. Kort na de aanslag bracht het OM wel een foto van T. naar buiten om hem zo snel mogelijk op te kunnen sporen.
"Het vrijgeven van een foto en zijn identiteit is een vergaande maatregel en daar willen we het nu bij houden", aldus een woordvoerder.
De hoofdofficier van justitie, Rutger Jeuken, bevestigde maandag op een persconferentie wel dat T. een bekende van justitie is, maar wilde evenmin uitweiden over wat voor incidenten dit waren.
T. voorlopig verdacht van doodslag met terroristisch motief
Jeuken ging ook niet in op de vraag of de verdachte eerder verdacht is geweest van of zelfs veroordeeld is voor terroristische activiteiten. T. wordt in deze zaak voorlopig verdacht van doodslag met een terroristisch motief.
Maandag werd er door justitie al, gesuggereerd dat de schietpartij een mogelijke terroristische daad zou zijn, dinsdag houdt men er in inmiddels "ernstig rekening" mee.
Dat het hier mogelijk om een terroristische aanslag gaat, is "gebaseerd op verklaringen en aangetroffen sporen", aldus Jeuken maandag. Een ander motief wordt overigens nog niet uitgesloten.
Dinsdag werd hier door het OM aan toegevoegd dat de inhoud van een briefje, dat is aangetroffen in de auto waarmee T. na de schietpartij vluchtte, ook wijst op een terroristisch motief.
De vluchtauto, een rode Renault Clio, werd al gestolen voor het schietincident. In de auto trof de politie sporen aan die naar T. leidden. Dit kan erop duiden dat het gaat om forensische sporen die tot een match met opgeslagen sporen in politiesystemen hebben geleid.
Twee andere verdachten opgepakt
Naast T. zijn maandag nog twee andere verdachten opgepakt. Waar zij van worden verdacht, is niet bekend. Zij zitten nog vast en worden verhoord.
Anis Boumanjal, een van de advocaten van de verdachten, laat weten dat zijn cliënt "volledig in het duister tast waarom hij is aangehouden". De advocaat voegt daaraan toe "uit respect voor het onderzoek verder niets te kunnen en willen zeggen".