Nederland - Bij de aanslag in een tram in de Utrechtse wijk Kanaleneiland zijn maandag drie doden en negen gewonden gevallen, van wie drie in kritieke toestand verkeren. De politie houdt rekening met een terroristisch motief.
In verband met de aanslag is in provincie Utrecht het hoogste dreigingsniveau afgekondigd. Dat duurt in elk geval tot 18.00 uur. Daarnaast heeft de antiterrorismedienst NCTV een crisisoverleg belegd.
Hoewel nog niet duidelijk is hoeveel daders er zijn, spreekt de politie vooralsnog over één schutter. Die persoon is na de schietpartij vermoedelijk gevlucht in een rode auto. De politie meldt op zoek te zijn naar de in Turkije geboren Gökmen Tanis (37).
Getuige: 'Man begon in het wilde weg te schieten'
De aanslag vond maandag ochtend rond 10.45 uur plaats. Een schutter opende rond 10.45 uur het vuur in een Utrechtse tram. Volgens een getuige begon een man "in het wilde weg te schieten". Getuigen hoorden meerdere schoten.
Voor het incident werden meerdere traumahelikopters en hulpdiensten opgeroepen en opende het UMC Utrecht een calamiteitenhospitaal. Het 24 Oktoberplein werd na de schietpartij ruim afgezet.
Verder is bekend dat vlak voor de schietpartij in de buurt een rode Renault Clio is gestolen. De wagen stond aan de Amerikalaan, een stuk verderop in de wijk. Het voertuig is later aangetroffen aan de Tichelaarslaan, even buiten de Utrechtse binnenstad. Mogelijk heeft de verdachte deze auto gebruikt.
Gemeente Utrecht adviseert inwoners om binnen te blijven
Kort na de aanslag werden alle inwoners van de gemeente Utrecht geadviseerd binnen te blijven tot er meer bekend is. De gemeente laat weten dat nieuwe incidenten niet worden uitgesloten.
Op meerdere locaties in Nederland zijn daarom extra veiligheidsmaatregelen genomen. Onderwijsinstellingen op de Uithof, waar onder andere de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht zijn gevestigd, houden de deuren dicht en scholen rondom het 24 Oktoberplein houden de leerlingen binnen.
Het openbaar vervoer in Utrecht is stilgelegd en andere gebouwen in de stad, waaronder moskeeën, zijn uit voorzorg gesloten. Bij de training van het Nederlands elftal maandagmiddag in Zeist mocht vanwege veiligheidsredenen geen publiek aanwezig zijn.
Rutte: 'Mengeling van ongeloof en afschuw overheerst'
Enkele uren na de schietpartij gaf premier Mark Rutte een persconferentie en omschreef de gebeurtenis als "een aanslag". Tegelijkertijd staat nog niet vast dat er sprake is van een terreuraanslag, maar wordt een terroristisch motief niet uitgesloten.
"Wij zullen alles op alles zetten om de dader of daders te pakken", zei de minister-president, bij wie een mengeling van "ongeloof en afschuw" overheerste.
"Als hier sprake is van terreur, dan zullen onze rechtsstaat en onze democratie sterker zijn dan geweld. Wij zullen niet wijken voor onverdraagzaamheid."