Venezuela - De Verenigde Staten halen deze week alle regeringsmedewerkers van de Amerikaanse ambassade in de Venezolaanse hoofdstad Caracas terug.
"Net als de beslissing van 24 januari om de staf van de ambassade te halveren, is dit besluit een afspiegeling van de steeds slechter wordende situatie in Venezuela", meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
"We concluderen dat de aanwezigheid van de Amerikaanse diplomatieke staf op de ambassade een obstakel vormt voor het Amerikaanse beleid richting Venezuela."
Het ministerie heeft niet bekendgemaakt wanneer het ambassadepersoneel precies wordt weggehaald.
Venezuela kampt al dagen met stroomstoring
De Venezolaanse hoofdstad ondervindt hinder van een stroomstoring die het land sinds donderdag teistert. De scholen en kantoren zijn dinsdag opnieuw dicht.
Door de stroomstoring bederft het eten en is er ook een tekort aan drinkwater. Venezolanen vangen noodgedwongen water op van een rioolbuis of staan in lange rijen voor water dat wordt uitgedeeld.
Volgens de regering van president Nicolás Maduro is de stroomuitval veroorzaakt door een Amerikaanse cyberaanval op een waterkrachtcentrale. De zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó wijst op zijn beurt Maduro aan als schuldige.
Verenigde Staten staan achter Guaidó
Guaidó benoemde zichzelf begin dit jaar tot interim-president, omdat hij vindt dat Maduro zich schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik. De politicus is van plan nieuwe verkiezingen uit te schrijven.
De Verenigde Staten staan achter Guaidó en waren het eerste land dat hem erkende als legitieme leider van Venezuela, tot groot ongenoegen van Maduro. Ook veel buurlanden en Europese landen hebben aangegeven Guaidó te erkennen.
Vanwege de economische en humanitaire crisis in het Zuid-Amerikaanse land zijn zo'n 3,4 miljoen mensen gevlucht, bleek eind vorige maand uit berekeningen van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties.