Europese Unie - De Europese Unie heeft het besluit van de Venezolaanse regering om de Duitse ambassadeur Daniel Kriener het land uit te zetten donderdag krachtig veroordeeld. De EU verklaart zich volledig solidair met Duitsland, zegt buitenlandchef Federica Mogherini in een verklaring.
Kriener kreeg woensdag te horen dat hij 48 uur de tijd kreeg om het Zuid-Amerikaanse land te verlaten. Aanleiding voor zijn uitzetting is zijn aanwezigheid bij de terugkeer van oppositieleider Juan Guaidó.
In reactie op de ontwikkelingen herhaalt de EU bereid te zijn "alle gepaste maatregelen" te nemen.
Maatregelen die het diplomatieke werk bemoeilijken dragen alleen maar bij aan escalatie van de spanningen en ondermijnen een politieke uitweg uit de crisis, aldus de Italiaanse Mogherini.
De EU blijft zich inzetten voor een vreedzame en democratische oplossing, onder meer via de zogenoemde Internationale Contactgroep.
De zelfbenoemde interim-president Guaidó vroeg de EU eerder op de dag meer financiële sancties af te kondigen tegen het regime van president Nicolás Maduro. Gezien de verdeeldheid binnen de EU is het daar nog niet van gekomen. Voor sanctiebesluiten is unanimiteit vereist.
Oppositieleider benoemde zichzelf tot interim-president
Guaidó was parlementsvoorzitter, maar riep zichzelf begin dit jaar uit tot interim-president, omdat Maduro's bewind volgens het parlement ongrondwettig handelt.
Voorstanders van Maduro voeren aan dat het parlement niet langer de bevoegdheid heeft om die stap te zetten. De door de president opgezette 'grondwettelijke vergadering' zou het parlement in autoriteit overtreffen.
Tientallen landen, waaronder Nederland, erkennen Guaidó als legitiem leider van Venezuela, maar zolang hij het Venezolaanse leger niet achter zich heeft, blijft Maduro de touwtjes in handen houden.