Venezuela - De Europese Unie verwerpt de mogelijkheid van een militaire interventie in Venezuela om president Nicolás Maduro uit het zadel te stoten ten faveure van de zelfbenoemde interim-president en oppositieleider Juan Guaidó, heeft een woordvoerder van EU-buitenlandminister Federica Mogherini maandag gezegd.
De woordvoerder voegde daaraan toe dat de EU contact heeft met alle betrokken partijen in het conflict.
Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken liet maandag weten sancties tegen Maduro en zijn politieke en militaire medestanders te overwegen.
Afgelopen weekend probeerde de oppositie een aantal hulpzendingen met voedsel en geneesmiddelen via Brazilië en Colombia Venezuela binnen te krijgen. Dat leidde tot veldslagen met de ordetroepen van president Maduro, die humanitaire hulp weigert toe te laten en de grenzen heeft gesloten. De zendingen zijn uiteindelijk mislukt.
Maduro ziet humanitaire hulp als snood plan van Amerikanen
Maduro ontkent dat in zijn land sprake is van een humanitaire crisis, hoewel miljoenen Venezolanen naar het buitenland zijn gevlucht en de tekorten aan voedsel, andere consumptiegoederen en medicatie nijpend zijn. Volgens de president zijn de humanitaire zendingen een dekmantel om Amerikaanse wapens in handen van de oppositie te krijgen.
Oppositieleider Guaidó is maandag in de Colombiaanse hoofdstad Bogota, om daar te praten met de Amerikaanse vicepresident Mike Pence en leden van de Lima-groep, een verbond van veertien Midden- en Zuid-Amerikaanse landen. Op voorhand kondigde Pence aan tijdens dat overleg met "concrete stappen" en "heldere acties" te zullen komen.
Venezolaans leger blijft Maduro steunen
Guaidó, de parlementsvoorzitter die zichzelf vorige maand tot interim-president heeft benoemd, wordt gesteund door de VS en andere westerse landen, waaronder Nederland. Hij maakt echter weinig kans om zijn nieuwe macht legitiem uit te oefenen, zolang het Venezolaanse leger achter Maduro blijft staan.