Venezuela - Een groot aantal EU-landen, waaronder Nederland, heeft oppositieleider Juan Guaidó maandag officieel erkend als interim-president van Venezuela. Dit gebeurde na het verstrijken van een ultimatum. De EU had de zittende president Nicolás Maduro een deadline opgelegd voor het uitschrijven van nieuwe verkiezingen.
Onder meer Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Duitsland en Frankrijk hebben Guaidó maandagochtend in een officiële verklaring erkend. Ook Zweden, Oostenrijk en Denemarken steunen de oppositieleider.
De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, liet maandagochtend in een brief aan de Kamer weten dat het kabinet heeft besloten Guaidó te erkennen omdat president Nicolás Maduro niet tegemoet is gekomen aan het ultimatum.
De Europese Unie riep Maduro vorige week op binnen acht dagen vrije verkiezingen uit te schrijven. Als hij niet aan deze eis zou voldoen, zouden de landen de parlementsvoorzitter erkennen als nieuwe leider. Duitsland, Frankrijk, Zweden, Spanje, Denemarken en Groot-Brittannië hebben Guaidó inmiddels erkend als tijdelijk staatshoofd.
Binnen de Europese Unie is er geen overeenstemming bereikt om de oppositieleider te erkennen als nieuwe machthebber. Eerder erkenden onder meer de Verenigde Staten, Canada en een aantal belangrijke Zuid-Amerikaanse landen Guaidó al wel als interim-president.
Venezuela verkeert al jaren in een diepe politieke en economische crisis. Miljoenen mensen zijn het land al ontvlucht. Nederland volgt de ontwikkelingen nauwgezet omdat Venezuela vlakbij Aruba, Curaçao en Bonaire ligt. Het is daarmee het grootste buurland van het Koninkrijk.
De verwachting is dat de meeste EU-landen zullen volgen. Italië heeft overigens laten weten Guaidó niet te erkennen. In Venezuela wonen relatief veel Italiaanse burgers. Het Kremlin veroordeelt de Europese landen die Guaidó erkennen. Moskou spreekt van "onwettige bemoeienis" met een binnenlandse aangelegenheid.
Guaidó riep zichzelf vorige maand uit tot interim-president na wekenlange rellen en protesten tegen de huidige president Maduro. Maduro krijgt het verwijt geen geheel vrije verkiezingen te hebben georganiseerd. Bovendien verkeert het land al maanden in een diepe economische crisis en lijden veel inwoners honger.
Maduro verwijt Guaidó een coup te plegen. Hij liet zondag weten niet uit te sluiten dat dit tot een burgeroorlog kan leiden. Zaterdag verklaarde een hooggeplaatste legerleider zich echter achter Guaidó te scharen.
De VS, Canada en de belangrijkste Zuid-Amerikaanse mogendheden steunden de oppositieleider onmiddellijk als wettig staatshoofd. De Amerikaanse president Donald Trump heeft Venezuela economische sancties opgelegd om Maduro te dwingen af te treden.
Ook stelde Trump een militaire interventie in het land te overwegen als Maduro geen afstand van de macht doet.