Venezuela - Het hooggerechtshof in Venezuela heeft dinsdag beslist dat de banktegoeden van de zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó bevroren mogen worden. Ook mag de oppositieleider het land niet verlaten.
Als parlementariër en voorzitter van de Nationale Assemblee geniet Guaidó politieke onschendbaarheid, maar de opperrechter kan deze onschendbaarheid opheffen. Het hooggerechtshof heeft op verzoek van de hoogste aanklager Tarek Saab ook een onderzoek geopend naar aanleiding van de beschuldigingen dat Guaidó buitenlandse mogendheden heeft geholpen zich te mengen in binnenlandse aangelegenheden.
Guaidó, die door onder meer de Verenigde Staten wordt gesteund, riep zichzelf vorige week uit tot overgangspresident. Hij beloofde de socialistische president Nicolás Maduro tot aftreden te dwingen en nieuwe verkiezingen uit te schrijven.
De politicus reageerde laconiek op de bekendmaking van het openbaar ministerie. Hij ziet het gevaar van arrestatie wel in. "Dat is niets nieuws. Het enige antwoord van dit regime is vervolging en onderdrukking."
Maduro denkt dat Guaidó met hulp van de VS een coup wilt plegen
Maduro werd begin dit jaar voor de tweede keer beëdigd als president. Veel landen twijfelen over de legitimiteit van de verkiezingsuitslag die hem zijn tweede ambtstermijn bezorgde.
Volgens de Venezolaanse grondwet mag de parlementsvoorzitter interim-president worden als er sprake is van machtsmisbruik of een machtsvacuüm. Guaidó heeft al aangekondigd nieuwe verkiezingen uit te zullen schrijven.
Volgens Maduro probeert de oppositieleider met Amerikaanse hulp een coup te plegen. De Verenigde Staten waren het eerste land dat Guaidó erkende als legitieme leider van Venezuela. De relatie tussen Maduro en de VS is flink onder druk komen te staan.