Studie: "zeelucht inademen is goed tegen kanker" is onbewezen

De afgelopen week (24 januari 2019) was een studie verschenen over het inademen van zeelucht en hoe dit kan helpen om kanker te bestrijden en het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Dit onderzoek werd gedaan door wetenschappers van de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor de Zee. Over de betrouwbaarheid van deze studie is daarna nog een naderonderzoek gedaan.


Wat is er onderzocht?

Een van de onderzoekers van het Gentse onderzoek is Emmanuel van Acker. Hij legt het volgende uit over het onderzoek:

"Voor ons onderzoek hebben we luchtmonsters aan de Belgische kust genomen. Vervolgens hebben wij in het laboratorium gekweekte longkankercellen blootgesteld aan deze zeelucht. We hebben vervolgens gekeken wat voor effect de zeelucht had op de genen van deze cellen."

Van Acker legt uit dat ze op basis van eerder onderzoek wisten dat het onderdrukken van sommige genen geassocieerd is met antikankereffecten en het verminderen van slecht cholesterol. "In ons onderzoek vonden we dat zeelucht twee genen minder actief maakte, die inderdaad in verband worden gebracht met kanker en cholesterol."

Van Acker geeft aan dat ze nog niet weten welke stof in zeelucht verantwoordelijk is voor deze positieve effecten.

Genen ook in andere kankeronderzoeken bestudeerd

Leo Schouten, universitair hoofddocent kankerepidemiologie aan Maastricht University, zegt dat ook andere kankeronderzoekers bezig zijn met het onderzoeken van de genen, die in het Gentse onderzoek worden gekoppeld aan antikankereffecten. "Ook wordt bij sommige kankerbehandelingen al geprobeerd om de activiteit van deze genen te verminderen."

Schouten vertelt dat het wel mogelijk is dat het resultaat van het Gentse onderzoek gebaseerd is op toeval. "De onderzoekers hebben het effect van zeelucht op heel veel genen bekeken. Het is mogelijk dat je dan door puur toeval een effect vindt bij een aantal genen. Hier hebben de onderzoekers geprobeerd rekening mee te houden, maar het is in dit type onderzoek nog steeds mogelijk dat je enkele toevallige resultaten toch als belangwekkend aanmerkt. Om deze reden zal het onderzoek eerst herhaald moeten worden."

Is zeelucht een remedie tegen kanker?

Kan je op basis van dit soort onderzoek überhaupt zeggen dat patiënten met longkanker baat hebben bij zeelucht of dat zeelucht de kans op longkanker verkleint? Volgens Van Acker is het nog te vroeg om dit te stellen, er moet nog worden aangetoond dat wat er in het lab is gevonden ook bij levende mensen werkt. Hij legt uit dat hun onderzoek de eerste stap is: een aanwijzing dat componenten in zeelucht mogelijk gunstige effecten hebben op longkanker en slecht cholesterol.

"Je kan op basis van dit onderzoek niet tegen longkankerpatiënten zeggen: ga naar zee, hier heb je baat bij. Als er op basis van verdere laboratoriumstudies voldoende bewijs is voor de werkzaamheid van componenten van zeelucht, zal dit vervolgens op proefdieren getest moeten worden en daarna eventueel op mensen."

Schouten vertelt dat het goed is dat dit soort verkennend onderzoek wordt uitgevoerd, maar dat het een gigantische stap is van het effect van zeelucht op losse cellen in een reageerbuis, naar het effect van zeelucht op mensen die bij de zee wonen of wandelen. "Er is nog jaren onderzoek nodig om te bewijzen dat kankerpatiënten baat kunnen hebben bij zeelucht."

Conclusie

Gentse onderzoekers vonden dat zeelucht mogelijk een effect heeft op genen die betrokken zijn bij longkanker en cholesterol. Dit effect werd echter gevonden in losse cellen in het laboratorium. Op basis hiervan kan je niet zeggen dat zeelucht gezond is voor de mens.

We beoordelen de stelling 'Zeelucht helpt om kanker te bestrijden' als onbewezen.