Aandeel Air France-KLM krijgt enorme tik op de beurs

NEDERLAND - Het aandeel Air France-KLM staat op de beurs in Amsterdam kort na de opening ruim 13 procent lager. Beleggers doen het aandeel massaal van de hand na het vertrek van topman Jean-Marc Janaillac.

De topman kondigde vrijdag zijn vertrek aan, nadat het personeel een voorstel over de arbeidsvoorwaarden had verworpen. Hij blijft nog wel aan tot volgende week.

De Franse minister van Financiën en Economie Bruno Le Maire voedde de onrust rond Air France-KLM maandag met een interview op BFM-TV. Hij zei dat de toekomst van de luchtvaartcombinatie in gevaar is.

Niet redden

Mocht Air France-KLM echt in een grote crisis terechtkomen, dan zal de Franse overheid het concern niet redden, zei Le Maire.

''Een herkapitalisatie kost de Fransen geld. En ik neem geen geld van de Fransen om in een bedrijf te stoppen dat niet op het gewenste niveau competitief is'', aldus de minister.

Onvrede

Volgens analisten van ING groeit de onvrede binnen de combinatie Air France-KLM. KLM is duidelijk winstgevender dan de Franse zustermaatschappij.

Bij de Nederlandse tak zijn ze dan ook niet blij met de ontwikkelingen bij Air France, aldus de kenners. Juist nu het relatief goed gaat in de sector, is het volgens de ING-analisten zaak dat de luchtvaartonderneming voorbereidingen treft voor mogelijke ''zwakkere tijden".

Stakingen

Personeel van Air France heeft in de afgelopen periode meermaals het werk neergelegd om hun looneis kracht bij te zetten. Dat resulteerde in veel vluchtuitval en een hoge kostenpost voor de luchtvaartmaatschappij.

Maandag en dinsdag zijn er opnieuw stakingen. Air France denkt dat door de stakingen een vijfde van de vluchten uitvalt.

Over het eerste kwartaal hebben alle werkonderbrekingen het concern 75 miljoen euro gekost. Voor het gehele jaar wordt verwacht dat de kosten van de stakingen uitkomen op 300 miljoen euro.