TURKIJE- Een Turkse rechtbank heeft veertien medewerkers van de krant Cumhuriyet veroordeeld tot gevangenisstraffen. Het gaat onder meer om hoofdredacteur Murat Sabuncu, onderzoeksjournalist Ahmet Sik en uitgever Akin Atalay.
De veroordeelde medewerkers kregen gevangenisstraffen die uiteenlopen van ruim twee tot meer dan zeven jaar opgelegd, zei een van de betrokken advocaten. Een man die niet voor de krant werkte, maar was aangeklaagd vanwege zijn activiteiten op Twitter, kreeg de hoogste straf: tien jaar cel.
De rechtbank gaf ook opdracht het voorarrest van Atalay te beëindigen. Hij komt voorlopig op vrije voeten in afwachting van het hoger beroep. Andere medewerkers waren eerder al vrijgelaten.
Aanklagers beschuldigden de medewerkers van de krant, die kritisch over de regering-Erdogan berichtte, van steun aan onder meer de Koerdische PKK en de organisatie van de geestelijke Fethullah Gülen. Turkije houdt Gülen verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep in 2016. Drie verdachten zijn vrijgesproken.
Een advocaat van de krant noemde het proces eerder "politiek gemotiveerd". Hij stelde dat de zaak was bedoeld om Cumhuriyet het zwijgen op te leggen. De veroordeelde medewerkers gaan in hoger beroep, aldus de advocaat.
Ook hoofdredacteur Murat Sabuncu uitte kritiek op de uitspraak. "Journalistiek is geen misdrijf", stelde hij. "En we hebben alleen journalistiek bedreven."
Cumhuriyet is een van de laatste regeringskritische media in Turkije. In de nasleep van de couppoging werden zo'n 150 mediabedrijven gesloten door de overheid, 160 journalisten zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen.
De rechtbank besloot ook dat de zaak tegen Can Dundar, de voormalige hoofdredacteur van de krant, apart zal worden voortgezet. Dundar werd oorspronkelijk veroordeeld tot vijf jaar cel, omdat hij een video publiceerde waarin te zien zou zijn hoe de Turkse geheime dienst wapens naar Syrië vervoerde.
In maart besloot het Turks Hooggerechtshof dat hij opnieuw moet worden berecht wegens spionage, waar een celstraf van zeker twintig jaar op staat.