VERENIGDE KONINKRIJK - Yulia Skripal, die samen met haar vader Sergei Skripal in maart vergiftigd werd met een zenuwgas, is ontslagen uit het ziekenhuis in het Engelse Salisbury
Het ziekenhuis waar vader en dochter werden behandeld, bevestigt het ontslag van de 33-jarige Yulia na berichten van Britse media. Volgens de BBC verblijft ze momenteel op een "veilige locatie".
De vrouw wordt nog wel behandeld, zegt het medisch hoofd van het ziekenhuis dinsdag. De directeur liet ook weten dat het steeds beter gaat met haar 66-jarige vader, een Russische oud-spion. Sergei Skripal herstelt langzamer dan zijn dochter.
Begin maart werden de twee in Salisbury met een uitzonderlijk soort chemisch wapen aangevallen. De Britse politie gaat ervan uit dat ze vergiftigd zijn met het in de voormalige Sovjet-Unie ontwikkelde zenuwgas novichok. De politieagent die het duo aantrof raakte ook gewond, maar kon al snel het ziekenhuis verlaten.
Yulia was op 3 maart uit Moskou op bezoek bij haar vader gekomen. Een Russisch persbureau meldt dat ze overweegt in Engeland te blijven en politiek asiel zou willen aanvragen.
Ambassade
De Russische ambassade in Londen heeft Yulia met haar herstel gefeliciteerd. De ambassade eiste daarbij overtuigend bewijs dat ze uit vrije wil is ondergedoken.
De ambassade keert zich ook tegen de mogelijkheid dat Sergei en Yulia Skripal onder een schuilnaam worden ondergebracht in bijvoorbeeld de VS of Canada. Dan zou hun versie van de gebeurtenissen waarschijnlijk altijd geheim blijven, aldus de diplomatieke post. De internationale gemeenschap zou alle reden hebben om dat ''als een ontvoering te zien van de twee Russische staatsburgers, of in elk geval als hun isolatie''.
Sinds de aanslag op Sergei Skripal zijn de diplomatieke banden tussen Groot-Brittannië en Rusland ernstig verslechterd. De Britten zeggen dat het Kremlin achter de aanval zit. Rusland ontkent betrokkenheid en stelt dat het nergens op zou slaan de in 2010 bij een spionnenruil naar Engeland uitgeweken Skripal met novichok te bestoken.
De afgelopen weken zijn over en weer zijn tientallen diplomaten uitgewezen. Ook andere landen, waaronder Nederland en de Verenigde Staten, hebben circa Russen uitgewezen. Rusland reageerde hierop door eenzelfde aantal diplomaten uit die landen uit te zetten.